Половин век „Морски вълни”- Бургас заливат планините

| Източник: Кристина Божинова

 

 

Туристическото дружество към „Лукоил Нефтохим” отбелязва деня на нефтохимика с планински събор

 

„Планинското притегляне е обратно на земното – не надолу, а нагоре!” –това е девизът, под който вече почти половин век бургаското туристическо дружество „Морски вълни”  към „Лукоил Нефтохим” събира почитатели на планината от всякакви възрасти.

 

И тази година “Морски вълни” проведе традиционния си туристически събор “Лъчове2012”в к.к. “Семково”, в полите на южна Рила в навечерието на празника на нефтохимика- 1 септември. Повече от 200 туристи от 4 до будещите уважение 76 години взеха участие в инициативата. За 10 дни участниците, организирани в 11 туристически лъча, изминаха над900 км.  по туристическите пътеки на Рила, Пирин и Родопите, за да се съберат и отбележат заедно професионалния празник на нефтохимика в к.к. “Семково”.

 

Инициативата се провежда за 19 пореден път и е едно от най-популярните туристически събития във вече 49 годишната история на клуба. В началото дружеството е започнало като заводско, но през годините към групите са се присъединили трайно и много бургазлии, които обичат планината. Така „Лъчовете“ отдавна са излезли от рамките на нефтозавода, за да се превърнат в бургаска традиция.  

 

„Съборът е доста популярен и сред планинарите, които не са от Бургас. Стане ли края на август, по всички хижи и заслони чакат бургазлии. Понякога се случва да закъснеем с резервациите и тогава хижарите сами звънят, за да проверят какво се случва.” сподели председателят на клуба Стефан Цинцарски. „Щастлив съм, че успяхме да запазим традицията на туристическите походи, особено във време, в което спортната активност все повече отстъпва място пред ежедневните битовизми. А за да запалим децата да спортуват, ние възрастните трябва да им дадем личен пример. Амбицията ни е да привличаме все по-широк кръг любители на планините, като за целта вече сме създали собствена страница в социалната мрежа Фейсбук, където всеки може да ни намери” разказа още той.

 

Print Friendly
FacebookСподели