Полицата за дома струва най-малко 10 лева

Заради кризата цените падат СНИМКА МОНИТОР Рядко застраховаме дома си по собствена инициатива. ДАРИНА КАХРАМАНОВА Заради кризата имуществените застраховки са поевтинели значително. В момента могат да бъдат сключени такива полици...
| Източник: в."Монитор"
Заради кризата цените падат

СНИМКА МОНИТОР
Рядко застраховаме дома си по собствена инициатива.
ДАРИНА КАХРАМАНОВА

Заради кризата имуществените застраховки са поевтинели значително. В момента могат да бъдат сключени такива полици за около 10-20 лева. 

Ако клиентът иска покритие на повече рискове, цената достига между 150 и 200 лева, показа проверка на „Монитор” сред застрахователите. 

Пазарът на имуществените застраховки се сви заради ограниченото ипотечно кредитиране. Причината е, че обикновено застраховаме дома си при отпускане на ипотечен заем. Рядко хората сключват полици по собствена инициатива. „Застрахователите започват да предлагат продукти в по-ниския ценови сегмент, но това винаги е за сметка на покритието”, коментира Коста Чолаков, зам.-председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи. 

Обикновено евтините полици имат малък застрахователен лимит. „Полиците от 10-20 лева обикновено покриват щети до 2000 лева”, коментира Румен Гълъбинов, управител на голяма застрахователна компания. Освен това по тях могат да се изплатят пораженията, настъпили само от едно събитие, например в сградата. Често в тях не са включени основни рискове като природни бедствия и земетресение. Според представителите на бранша обаче хората гледат само цената и не се интересуват от това какви рискове се покриват от застраховката. 

При отпускане на ипотечен кредит изискванията на банките са по-строги. Тогава се плаща по-висока застрахователна премия, но и лимитите на покритие са по-високи. Например при жилище на стойност 100 000 лева премията е между 100-150 лева.

.
По-евтино, ако е в пакет с „Гражданска”
До 30 на сто по-евтини са имуществените застраховки, които се предлагат в пакет със задължителната „Гражданска отговорност” и „Автокаско”, съобщиха застрахователи. Намаленията са част от коледните и новогодишните промоции на компаниите. Към края на годината обикновено изтича „Гражданска отговорност” на много шофьори. При сключване на новата полица застрахователите предлагат и по-ниски цени за застраховка на имуществото в същата компания.
Print Friendly
FacebookСподели