Покупката на жилищен имот е инвестиция №1 у нас, отчете „ЕРА България“

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

 

През 2015 г. компанията отбелязва 10% ръст на цените на новопостроени градски жилища

На 6 ноември 2015 г. в град София, експерти от „ЕРА България” проведоха пресконференция на тема „Покупка на жилищен имот – инвестиция  №1 за 2015 г. в България. Анализ  на европейския жилищен пазар за 2015.” На събитието бяха представени актуални данни за съвременните тенденции на пазара на жилищни имоти в България и Европа от Франсоа Ганьон, Президент на „ЕРА Европа”, международна франчайзингова мрежа в областта на жилищните имоти. В пресконференцията участва също и Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА България“.

 

По данни от компанията за последните девет месеца се регистрира 64%  увеличение на сделките в град София, спрямо същия период миналата година. За сравнение, справка в Агенцията по вписванията сочи 20% увеличение на общите продажби на имоти в столицата за деветмесечието. Теодора Димитрова отбеляза, че ниските нива на лихвите по депозитите и устойчивият ръст на цените са основните причини за повишено търсене на жилищни имоти през 2015 г.

 

Кризата в банковата система в България през 2014 г. се отразява положително на пазара на недвижими имоти. Почти нулевата доходност от депозитите и утвърдилият се ръст в цените на жилищата в големите градове връща доверието в пазара. За последните 9 месеца средната цена за тристаен апартамент в град София е 63 900 евро, като за същия период на 2014 г. тя е била 62 000 евро. Най-висок ръст в столицата бележат продажбите в южните райони и квартал Младост, съответно с 60% и 31% .

 

По данни на „ЕРА България” сделките с купувачи в град Варна са нараснали с 16%, а в Бургас с 14%. Основна причина остава покупка на жилище за живеене, но се увеличава и делът на сделките с цел инвестиция и втори дом по Черноморието. Г-жа Димитрова отбеляза, че с раздвижването на пазара нараства и инвестиционната възможност в строителния сектор, където има увеличение на строителството на нови сгради. Новопостроените жилища са най-предпочитан избор за повечето купувачи, което води до ръст на цените на тези имоти с повече от 10%.

 

На европейско ниво, след България, най-ниска е средната цена на жилище в Анкара, Турция – 113 200 евро, а най-висока е в Берн, Швейцария. Там средната цена достига 1 604 800 евро за третото тримесечие на 2015 г. Анализите на „ЕРА Европа” сочат, че най-дългият среден срок за продажба на жилище е в Португалия – 270 дни, а най-кратък е в Швеция – 45 дни.

 

 

 

 

Г-н Ганьон отбеляза, че България има един от най-високите лихвени проценти по ипотечни кредити в Европа – 7,3%, което е сериозна пречка за покупката на жилище у нас. За сравнение, най-ниски са лихвените нива в Турция – 1,1%.

 

Той представи и данни на „Евростат“ за безработицата в страните, в които „ЕРА Европа“ работи. Според тях България е на четвърто място по безработица с 9,4%, като пред нея са Португалия – 12,2%, Кипър – 15,1%, Турция – 10,1% и Франция – 10,7%. Най-нисък остава процентът на безработицата в Швейцария – 3,2%.

 

 

***

Франсоа Ганьон е Президент на ЕРА Европа с над 30 години опит в сферата на бизнеса с недвижими имоти в САЩ, Канада и Европа, като последните 20 работи на европейските пазари, където ЕРА е представена.

 

 

За „ЕРА България“:

 

ЕРА Недвижими имоти е най-динамично развиващата се международна мрежа за продажби на жилищни имоти в България. През 2015 г. ЕРА България откри 13 нови магазини за имоти и вече развива дейност с 20 франчайз партньори, от които 10 в столицата. ERA Агенциите предлагат на своите клиенти професионални услуги при покупка, продажба или наем на имоти в градовете София, Варна, Бургас и Благоевград.

 

Print Friendly
FacebookСподели