Позиция на ПП “БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА”за развитието на земеделието в планинските и полупланинските райони в България

| Източник:

 Към планинските райони в България попадат 1 714 броя землища на населените места или около 41% от територията на страната и около 32% от земеделската земя.

 

След ликвидацията на българското земеделие през 90-те години на миналия век, която за благозвучност беше наречена „аграрна реформа”, почти напълно обезлюдяха селата в планинските и полупланинските райони. Заедно с хората от там изчезнаха и животните, пасища, овощните градини. Пасищата в планинските и полупланинските райони се явяват безценен агроекологичен потенциал на земеделието на България! Хиляди години в тези райони се е произвеждала изключително качествена земеделска продукция: месо, мляко и плодове. Само преди 20 години местните и млечните продукти от тези райони задоволяваха износа за най-капризните пазари на Западна Европа. Тези пасища са създавани с хилядолетия от нашите предци. Те са предпоставката за оцеляването на народа и в най-трудните исторически моменти!

 

Малките и средни по големина земеделски стопанства в полупланинските и планинските райони, са с най-добрите условия за развитие на биологично земеделие. Но понастоящем планинското земеделие е подложено на огромен икономически натиск – много селища са застрашени от пълно обезлюдяване. Ето защо, крайно необходимо е да се стимулира планинското земеделие за опазването и съхраняването на важните пасищни системи и местните породи.

Ние настояваме за подпомагане на тези райони с цел най-вече да се гарантира трайното и широко запазване на ефективното и многофункционално селско стопанство, при опазване на природната среда като икономическо и жизнено пространство от изключителна важност. Това ще поддържа живота в планините и ще създава предпоставки за бъдещо развитие на селски и еко туризъм. Подчертаваме необходимостта от управление на планинските и полупланинските райони преди всичко с оглед производството на висококачествени хранителни продукти, но и като принос към цялостното стопанско развитие на България, възстановяване на качеството на живот и демографската и социална стабилност в тези райони.

 

Ние категорично настояваме за създаването и реализирането на държавна стратегия за възстановяване на полупланинските и високопланинските пасища и ферми! Финансовите средства от Европейските фондове трябва да се насочат към възстановяването на животновъдството, овощарството, пчеларството, картофопроизводството и производството на билки и плодове.

 

С приоритет трябва да се възстановят пасищата. Целта трябва да бъде:

 

  1. Производство на висококачествени екологично чисти месни и млечни продукти без използването на вносни суровини и сурогати с неясни Е-та, оцветители и соеви добавки. Ниското качество на храната в България е една от причините за наднормено тегло на децата и за снижаването възрастта на диабетно болните и т.н.

 

  1. Чрез възстановяването и поддържането на полупланинските и високопланинските пасища ще се възстанови агроекологичното равновесие. Това най-малкото ще способства за прекратяване и намаляване на горските пожари, а също така ще спомогне за по-лесното им овладяване и локализиране.

 

  1. Възстановяването на планинското земеделие ще окаже положителен ефект и на туризма.

 

  1. Чрез възстановяването на пасищата ще се увеличи усвояването на Европейските фондове (както на директните плащания на единица площ, така и по Програмата за развитие на селските райони).

 

  1. Възстановяването на високопланинските и полупланинските ферми, ползващи тези пасища, ще осигурят по-добри доходи за животновъдите, повече работни места както в животновъдството, така и в месопреработващата промишленост и другите свързани дейности.

 

 

10.03.2012г., София

Национален комитет на партия “Българската левица”

Print Friendly
FacebookСподели