Под натиска на ГЕРБ и ДПС ЦИК наруши изборния кодекс в ущърб на местните коалиции

Полина Паунова Скандално решение в нарушение на Изборния кодекс взе на своето заседание в петък Централната избирателна комисия (ЦИК). Под натиска на ГЕРБ и ДПС първоначално протоколно, а след това...
| Източник: mediapool.bg

Скандално решение в нарушение на Изборния кодекс взе на своето заседание в петък Централната избирателна комисия (ЦИК). Под натиска на ГЕРБ и ДПС първоначално протоколно, а след това и официално, комисията реши за пръв път на местни избори номерацията в бюлетината за вота в края на ноември да се определя на централно, а не на местно ниво, както досега.

 

Подобно решение е в остър сблъсък с изборния закон, който в член 423 постановява, че поредните номера на партиите и коалициите в бюлетините се определят от общинските избирателни комисии (ОИК), а не от ЦИК. Въпреки това обаче в петък с гласовете на представители на ГЕРБ, ДПС и „Атака“ в комисията бе решено, че преди вота Централната избирателна комисия ще изтегли жребий подобен на този преди изборите за Народно събрание. Така партиите и коалициите, които се регистрират в ЦИК и ще се явяват в един и същи формат на вота в различните градове ще получат един номер, с който ще бъдат вписани във всички общини. За местните коалиции, които обаче се сформират само в дадено населено място подобна номерация ще бъде проблем, тъй като заради вече „раздадените“ номера ще бъдат изтикани най-отзад в бюлетината след жребий, проведен в ОИК, но само за тях.

 

Такъв принцип на разпределение на номерацията е от полза за по-големите формации, които ще проведат по-лесно кампанията си в цялата страна. „Така ще правим една реклама за всички общини, което е значително по-лесно за нас. А и за избирателите ни. Ще знаят например, че ГЕРБ е с номер 3, ДПС с номер 8, коалицията „Реформаторски блок“ – 11. Това ще бъде и в София, и във Варна и в Бургас. Освен това избирателите на ДПС или на БСП, които са по-необразовани от нашите, ще могат да запомнят по-лесно. Решението ползва всички освен местните коалиции“, обясни пред Mediapool депутат от ГЕРБ.

Представители на местни формирования и инициативни комитети, които ще номинират кандидат кметове само в едно населено място, пък твърдят, че ще обжалват решението пред Върховния административен съд (ВАС). „Подобно странно решение на ЦИК няма как да не бъде отменено, защото в Изборния кодекс има разпоредба, конкретно уреждаща този въпрос. Това, което е решила комисията, пък е в пълен разрез с нормативния текст“, твърдят юристи.

Инициативата за решението идва от предложение на група народни представители до ЦИК. То е подписано на първо място от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. След него се нареждат имената на Борислав Борисов от АБВ, Красимира Ковачка (БДЦ), Румен Йончев (БДЦ) и Валери Симеонов (ПФ).

Докладчик на решението в ЦИК е Мария Мусурлиева („Атака“).

Впечатление обаче прави, че сред депутатските имена никъде няма представител на ДПС, за които неофициално се знае, че са най-облагодетелствани от подобен развой на събитията. Партията не се явява във формат местни коалиции, а лидерът на движението Лютви Местан не веднъж е споделял гордостта си от това, че стават все по-популярни сред ромския етнос. И ромите, както и традиционното електорално ядро на ДПС пък, според социологическите проучвания, не са сред най-образованата част от българските граждани. Така че единен номер, с който партията да се яви на избори във всички общини значително ще облекчи кампанията.

Подобно решение ще обслужи и ГЕРБ, и БСП, ПФ, Атака и РБ, които на повечето места ще се явяват в самостоятелен формат.

Впечатление в гласуването на ЦИК прави, че решението в нарушение на специалния закон освен от представителите на ГЕРБ, ДПС и „Атака“ е подкрепено и от председателят на ЦИК Ивилина Алексиева. За нея се знаеше, че ѝ е обещано председателското място в комисията още преди да бъде завършен Изборния кодекс.

Алексиева бе номинирана от БСП, но професионалната ѝ биография се свързва с ДПС.

Print Friendly
FacebookСподели