Подкрепяме Асад, без него е невъзможна победа над „Ислямска държава“, обяви Путин

news.bg © БГНЕС Русия подкрепя правителството на Сирия и ще му оказва необходимата помощ. Това обяви руският президент Владимир Путин в реч на срещата на върха на Организацията на Договора...
| Източник: NEWS.BG

news.bg
путин асад, асад путин, владимир путин башар асад, башар асад владимир путин© БГНЕС

Русия подкрепя правителството на Сирия и ще му оказва необходимата помощ. Това обяви руският президент Владимир Путин в реч на срещата на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност в таджикистанската столица Душанбе.

„Ние знаем за намерението на президента Асад да привлече в управлението част от опозицията„, добави той.

Без сирийската армия е невъзможно да се прогонят терористите от региона. Трябва да се обединят усилията на сирийското правителство, кюрдите и другите сили в борбата срещу тероризма, посочи той.

По думите му, бежанците от Сирия бягат от войната, наложена отвън, а също от терористите. Без подкрепата на Сирия от Русия бежанският поток щеше да бъде още по-голям, а положението по-лошо отколкото в Либия, изтъкна руският президент.

Путин също така призова международната общност да остави настрана геополитическите амбиции и да обедини сили в борбата срещу „Ислямска държава„, както и за „отказ от двойните стандарти“ на пряка или непряка употреба на терористичните групировки за постигане на тактически цели.

„Ние трябва да оставим настрана геополитическите амбиции, да се откажем от т. нар. двойни стандарти, политиката на пряка или непряка употреба на някои терористични групировки за опортюнистични цели, включително смяна на правителства и режими, ненавиждани от някого„, подчерта Путин.

„Ислямска държава“ не може да бъде победена без помощта на сирийската армия, посочи Путин.

Русия е обезпокоена от навлизане на „Ислямска държава“ в Саудатиска Арабия, Израел и Европа, добави той.

„Терористите публично обявяват, че застрашават Мека, Медина, Йерусалим и плановете да разпространят своята дейност в Европа, Русия, Централна и Югоизточна Азия. Ние сме обезпокоени от това“, заяви руският президент.

В изказването си Путин посочи още, че контролът на „Ислямска държава“ върху обширни територии в Сирия и Ирак представлява сериозно предизвикателство.

Екстремисти от много страни, включително за съжаление от Европа и Русия, са идеологически индоктринирани и биват подложени на военно обучение в редиците на „Ислямска държава“, подчерта руският държавен ръководител.

Print Friendly
FacebookСподели