Плевнелиев обеща на антарктиците ни да заварят през март по-единна нация

  Диляна Панайотова © БГНЕС Гордеем се с българския антарктически институт и организираните от него ежегодни антарктически експедиции. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който връчи знамето на полярниците от XXII...
| Източник: news.bg

 

Диляна Панайотова
251113,плевнелиев антарктици,плевнелиев пимпирев© БГНЕС

плевнелиев пимпирев, плевнелиев антарктици

Гордеем се с българския антарктически институт и организираните от него ежегодни антарктически експедиции. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който връчи знамето на полярниците от XXII антарктическа експедиция, която се очаква да отпътува за Ледения континент в началото на декември.

Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 и започна под звуците на националния химн.

Неоценим е вашият принос за самочувствието на българската държава да има своя научна база на Ледения континент, както и за развитието на науката в световен мащаб, обърна се президентът към учените ни. Издигнете този флаг високо над нашата полярна база, заръча държавният глава на полярниците ни.

Ръководителят на експедицията професор Христо Пимпирев изрази вълнението си, че с екипа си е в Гербовата зала с президента, който олицетворява единството на нацията ни, която днес не е много единна. Вярвам на президентската институция, тъй като тя е на цялата нация, посочи Пимпирев.

Той подчерта, че на антарктическа земя, където работят българските учени няма цветове. Професорът си спомни как по време на Виденовата зима експедицията ни е заминала с еднопосочен билет за големите арктически ледове.
Положението сега не е толкова тежко, подчерта Христо Пимпирев. Експедицията ни ще се завърне през март и професорът се надява да завари една единна България.

Заради проблемите във фонд „Научни изследвания“ обаче експедицията ни няма нито един български проект.

Президентът Росен Плевнелиев се развълнува и отново взе думата, за да заяви категорично, че българският народ не е разделен и колкото и да се опитват някои политици, няма да успеят. Българският народ е единен в своето европейско бъдеще, категоричен бе държавният глава.

Българският народ е обединен за честния труд, за познанието, подчерта президентът. Това ни прави нация с бъдеще, категоричен бе той. И в най-малкото село, по думите му, се цени науката и образованието.

Може някой конюнктурно да се опитва да го разделя на червено-синьо, ляво-дясно, но няма да бъдем разделени според държавния глава.
Той увери, че ще се положат усилия през март, когато се върнат полярниците ни, страната да е по-единна. Няма да допусна някой да раздели народа, закани се Росен Плевнелиев.

Заради блокирането на работата на фонд „Научни изследвания“ българските арктици ще работят с испанци, с 4 португалци, монголец и турски учени.
За пръв път по този начин турците ще стигат на Антарктида чрез България, обясни професор Христо Пимпирев след срещата с държавния глава Росен Плевнелиев, на която стана ясно, че проблемите на фонда са лишили експедицията ни от родни проекти.

Основните проблеми, по които ще работят учените ни на Ледения континент засягат промените в климата. Един от големите проекти на учените ни е за „Вечната замръзналост“, чиято площ намалява все повече заради глобалното затопляне.

Българските учени са ценени и въпреки че нямат пари, ги викат чуждестранните колеги, доволен е професор Пимпирев.
От 2014 учените ще могат да разчитат на средствата, предвидени в европейска програма, насочена само за полярни изследвания. Тази година 380 000 лева за нашата експедиция до Ледения континент идват от бюджета на СУ „Св. Климент Охридски“.

Трябва да има граници на замърсяване на околната среда според професора. Ледниците се топят, повишава се морското ниво, изменя се посоката на морските течения, подчерта Пимпирев. Заради това и ежегодно ставаме свидетели на опустошителен ураган или тайфун в някоя точка на света.

Трябва да се замислим и да се грижим за природата, категоричен е професорът и съветва: „Да не си мислим, че сме по-силни от нея, защото тя винаги ще ни отмъсти“.
Нека не си режем клона, на който седим, да бъдем по-милостиви и да не замърсяваме природата така хищнически, допълва Христо Пимпирев.

Print Friendly
FacebookСподели