Плажовете ни с куп нарушения, Павлова плаши с разваляне на концесии

news.bg © Flickr.com архив Плажовете Слънчев бряг – Север, Обзор – централен и Ахтопол – север са с най-лоши показатели по всички основни изисквания на закона. Това обяви министърът на...
| Източник: NEWS.BG

news.bg
Слънчев бряг© Flickr.com

архив

Плажовете Слънчев бряг – Север, Обзор – централен и Ахтопол – север са с най-лоши показатели по всички основни изисквания на закона. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщават от министерството. Тя уточни, че при тези плажове има трайно, системно нарушение. В списъка с неизрядните концесионери и наематели попадат още плажовете Червенка, Крайморие и Обзор – юг.

На съвместна пресконференция с кмета на Бургас Димитър Николов и заместник-областния управител Владимир Крумов, Павлова представи детайлен резултат от допълнителните проверки по изпълнението на договорите за предоставянето на морските плажове на концесия и под наем.

Министърката отбеляза, наемателите и концесионерите не могат да бъдат изгонени в средата на сезона. След края му обаче ще се пристъпи към процедура по прекратяване на договорите за наем или концесия на плажовете Слънчев бряг – север, Обзор – централен и Ахтопол – север. Лиляна Павлова обясни, че към тази стъпка ще се премине, ако нарушенията на другите плажове не бъдат отстранени при последваща проверка. „Тази година ще бъдем твърди и категорични в това отношение“, категорична е Павлова. Тя коментира, че проблемът е, че нарушителите плащат наложените им глоби и продължават с нарушенията.

Регионалната министърка припомни, че се стопанисват 114 от общо 209 плажове по Българското Черноморие. 21 от тях са предоставени за управление на областните администрации в Бургас, Варна и Добрич. Два са плажовете, които се стопанисват от общини, а останалите са предоставени на концесия и под наем от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 95 от крайбрежните ивици са неохраняеми или частично охраняеми.

Повторните проверки по изпълнение на договорите са направени съвместно между МРРБ и Регионалните здравни инспекции и Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Те също показали липса на достатъчен брой спасители на голяма част от плажовете. Направената съвместно с РЗИ проверка по отношение на наличните медицински пунктове е установила, че на 11 от плажовете продължава да има проблем с медицинското обслужване.

Третата част от проверката е трябвало да установи дали плажните ивици имат поне 50 на сто свободна част за плажуване – дали е равностойна на тази, заета с чадъри и шезлонги. За целта било направено геодезическо заснемане. То включвало и площта на преместваемите обекти. 22 са морските плажове, на които не е осигурена свободна плащ в изискуемите 50 на сто, отбеляза Павлова. От тях с най-лоши показатели са са плажът Червенка, Поморие Буната, Бяла централен и Слънчев бряг – север.

Направена е и проверка дали тази свободна площ е на първа линия. 22 плажа имали проблем с това, че свободната част е зад чадърите – Кранево – централен, Несебър – Стар град, Несебър – Юг, Черноморец – юг, Слънчев бряг – север.

На други 22 плажа преместваемите обекти пък били с по-голяма площ от допустимото. За пример Павлова посочи Кабакум – север, Смокините – север, Китен – юг и Слънчев бряг – Север. На 53 плажа е констатирана увеличена квадратура на търговските обекти, Обектите, които са в нарушение, се поставят по утвърдената схема, но обхватът им се разширявал с чадъри или меки мебели. Такива нарушения са констатирани на плажовете Китен Юг, Слънчев бряг – Север, където заетата от преместваеми обекти площ е над 3 000 кв. м повече от допустимото по договор.

Print Friendly
FacebookСподели