Пенсионния фонд – свободен избор или не

66   През последните седмици текат сериозни обществени дебати за частните пенсионни фондове и за ролята на НОИ като институция, която ще осигурява пенсиите на българите. Въпреки очевидните противоречия в...
| Източник: moitepari.bg

66

 

През последните седмици текат сериозни обществени дебати за частните пенсионни фондове и за ролята на НОИ като институция, която ще осигурява пенсиите на българите. Въпреки очевидните противоречия в предложенията на управляващите, дискусията за пенсионната система вече има положителен ефект. Една не малка част от пенсионно осигуряваните досега не се интересуваха къде отиват 5% от техните заплати започнаха да задават въпроси и да се информират. Въпреки това, обаче, информацията се оказва недостатъчна за взимане на информирано решение относно НОИ или частен пенсионен фонд. Каква е разликата?

НОИ работи на солидарен разходо-покривен принцип. Това означава, че парите които в момента постъпват там /от работещите и осигурените/ се използват за изплащане на пенсиите, болничните, социални обезщетения на нуждаещите се сега. Парите не са в индивидуални сметки.

Частните пенсионни фондове (ЧПФ) работят на капиталов принцип. Натрупаните средства се инвестират в ценни книжа с цел формиране на допълнителна доходност. Всеки клиент на ЧПФ има открита индивидуална партида и може по всяко време да разбере колко са средствата там, внасяни ли са редовно от работодателя, в какъв размер и разбира се може да се прогнозира размера на бъдещата пенсия.

Какъв е пътя на парите?

От осигуровките, които плащаме към НОИ, 17,3% остават в НОИ за покриване на пенсии, безработица, болнични, трудова злополука, а 5% НОИ превежда по личната ни партида в частния ни пенсионен фонд /УПФ/. При една заплата от 480 лв. например, всеки месец във фонда се превеждат около 24 лв. Разбира се от тази сума се удържат такси за управление на самия фонд еднократно от всяка вноска около 4,5-5% и веднъж годишно 1% от активите на фонда.

Как правим избора си на фонд?

Една част са разпределени служебно, а друга вече са направили своя избор. Ако не знаем в кой фонд се осигуряваме можем да направим запитване до НОИ или направо да си изберем фонд, подаваме заявление и самия фонд прави проверката.

Кое всъщност е важното при избора ни?

Разбира се, кой е собственик на фонда, как се управляват активите в него, къде се инвестират парите. Не е за подценяване и бизнес историята на самия фонд – собственост, сделки, инвестиции в дъщерни дружества и свързани фирми. Определящ показател е и доходността, която формира фонда. За да е адекватно сравнението е необходимо, то да се направи за средно 5 или 10 годишен период. Имайте предвид, че доходност с големи колебания не говори за много добро управление на активите. Ако не разбирате от това или информацията ви се струва много и сложна се обърнете към вашия личен консултант.
Когато вече сме си избрали фонд ,подаваме писмено заявление за участие във фонда, което задължително трябва да бъде подписано пред нотариус. Съветвам Ви да си поискате от фонда он-лайн достъп и така да може да следите натрупаните суми всеки месец.

Запомнете, че изборът на фонд е Ваш, личен и той не зависи от симпатиите и принадлежността на вашия работодател или счетоводител. Всеки има право сам да избере в кой фонд ще се натрупва пенсията. Отговорността да получите пенсия на старини е Ваше задължение.

Автор: Росица Денева
Дипломиран Финансов Консултант
S&I Consulting ЕООД

Print Friendly
FacebookСподели