Пейко Янков: Общинският съвет на Несебър е променен

  Пейко Янков е общински съветник трети мандат. В настоящия е председател на групата общински съветници в Общински съвет Несебър от  местна коалиция „Свободен избор за либерална алтернатива” /СИЛА/ и...
| Източник: Интервю на Максим МОМЧИЛОВ

 

Пейко Янков е общински съветник трети мандат. В настоящия е председател на групата общински съветници в Общински съвет Несебър от  местна коалиция „Свободен избор за либерална алтернатива” /СИЛА/ и лидер на коалицията, която влезе с летящ старт в местното самоуправление.                      

  СИЛА предложи Румен Кулев и той бе избран за председател на Общинския съвет. От СИЛА бяха избрани още председател, двама зам. председатели и представители в 6-те постоянни комисии в несебърския парламент.

В новия Общински съвет Пейко Янков е председател на Комисията по общинска собственост, жилищна политика, общински дружества и предприятия, зам. председател на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисията по устройство на територията и оглави работната комисия, която изработи приетия Правилник за работата на Общинския съвет.

 

 

 

-Гн Янков, коалиция СИЛА е новото явление в политическия живот на Община Несебър. Вашата коалиция получи най-много гласове на изборите от жителите на град Несебър и промени статуквото в местния парламент. Не мислите ли, че очакванията към СИЛА вече са големи?

 

- Не бих казал, че коалиция „Свободен избор за либерална алтернатива” е ново явление за Несебър. Нашата коалиция е естествен приемник и продължител на идеите на Либерален съюз и първата местна коалиция в Несебър, основана от моя баща -Димитър Янков. Тук не става въпрос за семейна приемственост, а за приемственост на ценностите и целите на местната коалиция като формация за защита на интересите на местните хора- имам предвид на всеки един жител от нашата община.

 

- Как СИЛА ще промени работата на Общинския съвет?

 

-Общинският съвет на Несебър е променен. Считам, че още с първите проведени две работни заседания в рамките само на няколко седмици и взетите важни решения, новият Общински съвет показа дух на екипност, на динамичен и ефективен начин на работа, което е заслуга на целия Общински съвет. Общинският съвет е колективен орган на местното самоуправление.

 

-Неочаквано за мнозина, новият мандат започна с непопулярни решения като вдигане на курортната такса, при условие, че несебърският Общински съвет е формиран предимно от бизнесмени и то в областта на туризма, какъвто сте и Вие самият. Какви са аргументите за това решение?

 

-На първо място в Общинския съвет ние сме общински съветници, а след това личности или бизнесмени. Мисля, че показахме своята отговорност като общински съветници с това решение. Това действително е непопулярна мярка, но ще осигури повече приходи в общинския бюджет, от които се нуждае общината, без да натоварваме местните жители с повишени данъци. Няма да вдигаме местните данъци на жителите на общината, ще осигурим тези средства с повече приходи от курортни такси. Трябва да отбележа, че това решение бе взето по предложение на кмета на Община Несебър Николай Димитров.

Според  мен, това е едно отговорно решение на Общинския съвет и пример за добра координация между кмет, общинска администрация и Общински съвет в интерес на местните хора, защото местните данъци касаят всички жители на общината.

 

-Това, че СИЛА е първа политическа сила в Несебър, означава ли че ще лобирате през новия мандат за приоритетно финансиране на град Несебър?

 

-Не трябва да има конкуренция между селищата в общината, а приоритетно и принципно финансиране на проектите, които са важни за развитието на цялата община. Такива са очакванията на хората. Носим тази отговорност като общински съветници. Ние не сме футболни агитки от различни отбори, а един отбор.

 

-Туризмът е определящ за местната икономика на Община Несебър, а и за целия Бургаски регион. Какви са прогнозите Ви за новия туристически сезон. Реален ли е вече ръстът на руски туристи при резервациите?

 

-Към настоящия момент има повишен интерес не само на туристи от Русия, но и от Германия, Централна Европа и др., което е положителен факт. Предстоят най-големите туристически борси, но има индикации от туроператорите за много добър сезон. Все пак, туризмът е уязвим от международната обстановка и стабилност. За по-обективни прогнози, да изчакаме поне до края на месец януари 2016 г.

 

- Настроението на хората вече е предколедно . Вие къде ще празнувате Коледа и Нова година- в България, в чужбина?

 

-Тук, у дома, със семейството и приятели – и на Коледа и на Нова година съм си тук. Обичам в атмосферата на тези празници да бъда с най-близките си хора.

 

-Говорейки за празника и местни теми, какво бихте пожелали на жителите на Община Несебър и Бургаски регион за Коледа и новата година?

 

-Преди всичко да са здрави! Желая на всички жители на община Несебър и Бургаски регион успешна година, весели и щастливи празници! Специално бих искал да поздравя по повод на предстоящите празници целия екип на нашата коалиция,  Общинския съвет- Несебър, общинската администрация.

Да си пожелаем весели празници и успешна 2016 година за всички!

 

Интервю на Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly
FacebookСподели