Партията на Путин все пак се сдоби с абсолютно мнозинство

С 64 места по-малко от миналите избори Партията на Путин все пак се сдоби с абсолютно мнозинство Ударът върху управляващите е чувствителен, те ще трябва да прибягнат до коалиция Управляващата...
| Източник: Mediapool.bg
С 64 места по-малко от миналите избори

Партията на Путин все пак се сдоби с абсолютно мнозинство

Ударът върху управляващите е чувствителен, те ще трябва да прибягнат до коалиция

Управляващата партия Единна Русия все пак ще има абсолютно мнозинство в руския парламент – Думата, сочат резултатите от почти 100% от преброяването на гласовете от вота, който се проведе в неделя. Партията на тандема Путин – Медведев ще разполага с 238 депутати от 450 местния парламент, което е със 77 места по-малко от досегашното положение.

 

Като подкрепа Единна Русия получи малко под 50% от всички подадени гласове, но при разпределението на гласовете на партиите, които не са прескочили изборната бариера, те получават допълнителни места.

 

Според преброените 96% от протоколите Единна Русия печели 49.54% от гласовете, следвана от Комунистическата партия на Русия – 19.16%, популистката Справедлива Русия – 13.22%, а крайно-националистическата Либерално-демократична партия (ЛДПР) – 11.22%. Партията Яблоко на ветерана в политиката Григорий Явлински остана на пето място с 3.3% и не можа да прескочи бариерата за влизане.

 

Избирателната активност е била 60.2%, или почти същата като на предишните парламентарни избори.

 

Единна Русия няма да може сама да прокара конституционни промени, за които са необходими 300 гласа в Думата. Партията няма да може да ги достигне и с гласовете на ЛДПР, които са 56. По-перспективна изглежда коалицията със Справедлива Русия, която ще разполага с 64 места.

 

„Управляващата власт ще трябва да търси партньори“, коментира днес в. „Комерсант“, а икономическият ежедневник „Ведомости“ злъчно нарича Единна Русия „миноритарна партия“.

 

Путин коментира след обявяването на резултатите от екзит пола късно снощи, че те отразяват състоянието на нещата в страната. „Въз основа на тези резултати ще можем да гарантираме стабилното развитие на страната ни“, заяви Путин в кратко изявление в предизборния щаб на Единна Русия в присъствието на президента Дмитрий Медведев.

 

Самият Медведев призна, че Единна Русия ще трябва да сподели властта и да „влезе в коалиционни споразумения“, като заяви, че резултатите от изборите показват „руската демокрация в действие“. Той отхвърли твърденията за нечестна игра от страната властите.

 

Сравнително слабите резултати на управляващата партия идват, след като през септември Путин обяви, че планира да се кандидатира отново за президент на изборите през март, въпреки признаците, че руснаците са все по-разочаровани от 11-годишното му управление.

 

Путин, който доминира Русия от 2000 г., се очаква да се завърне на стария си пост в Кремъл след четиригодишен мандат като премиер. Неговото протеже Медведев се очаква да отстъпи и да стане премиер при размяна на постовете, която двамата държавници се надяват да определи политическото бъдеще на Русия и стабилността й в идните години.

 

„Властите губят доверие, това е нова ситуация за тях. Идеологията на режима се изчерпва“, заяви Сергей Лукашевски, директор на центъра „Сахаров“ в Москва.

Print Friendly
FacebookСподели