ПАРОДИЙНИ НОБЕЛИСТИ

От кълвачите нямат главоболие до асфалта като храна Д-р Георги Чалдъков От 1901 г. Шведската академия на науките присъжда престижни награди на името на големия индустриалец и дарител Алфред  Нобел....
| Източник: Д-р Георги Чалдъков

От кълвачите нямат главоболие до асфалта като храна

Д-р Георги Чалдъков

От 1901 г. Шведската академия на науките присъжда престижни награди на името на големия индустриалец и дарител Алфред  Нобел. От 1991 г. американското научно хумористично списание Annals of Improbable Research (Годишник на невероятните изследвания) дава всяка година по 10 пародийни Нобелови награди за изследвания, които „първо предизвикват смях, след това – мислене”. Наградите официално се наричат Ig Nobel prize (лат. ignobilis – неблагороден, непрестижен; англ. ignoble – игра на думи с името „Nobel”)  Тази година церемонията по връчване на наградите, наричани още „антинобелови“, се проведе на 17 септември в  Sanders Theater в Харвардския университет, САЩ.

      Примери за пародийни нобелисти

      За орнитология-2006 – двама американци от Калифорнийския универеситет за обясненията защо кълвачите нямат главоболие.

      За мир-2006 – за изобретение на телефон, на който звъненето се чува от ученици, но не от възрастни – и по този начин те могат, без учителите да разбират, тихичко да си говорят в час по телефона.

За математика-2007 – двама австралиици за изчисляване колко фотографии трябва да се направят, за да си сигурен, че никой от групата, която снимаш, няма да е със затворени очи.

      За авиация-2007 – за откриването, че хамстерите се възстановяват по-бързо след прелитания на големи разстояния (т. нар. jet lag syndrome), когато им е предписана виагра.

За физика-2015 – четирима учени от САЩ и Тайван за резултатите им, че почти всички бозайници изпразват пикочните си мехури за около 21 секунди.

За медицина-2015 – един японец и пет млади жени от Словакия – Ярослава, Наталия, Татяна, Габриела и Барбара* – за лечебния ефект при кожна алергия на продължителното целуване между влюбени мъже и жени.

     Номинирани за пародийни Нобелови награди-2016

За литература – МОН, за нестихващия соросоиден стремеж за премахване на значими творения на българските класици Ботев, Вазов, Яворов, Елин Пелин, Дебелянов… в учебниците по литература. И проф. Милена Кирова, за ехидното й „психоаналитично“ пренебрежение на творчеството на Ботев, Вазов, Йовков, Петко Славейков, Захарий Стоянов….

За демография и икономика – еврокомисарката  Кристалина Георгиева, за проекта й, че „Нашата нация застарява, знаете демографското положение в България. Имаме трудности да излезем от икономическата криза… Ние можем да използваме бежанците, те могат да бъдат полезни за нашата икономика.“

За здравословно хранене – министър Лиляна Павлова, за откритието й, че „Без асфалт, нови пътища и без строителство не става. Без асфалт не става. За да има какво да ядем, трябва да има асфалт.“

Надявам се, че с подкрепата на „Златното момче на България“ тези номинации ще бъдат уважени от списанието „Годишник на невероятните изследвания“.

_______________________________________________________

 

* Пет жени наведнъж с антинобел, докато в 115-годишната история на Нобеловите награди 84-годишната китайка Юю Ту е 12-та жена, удостоена с наградата за медицина. Тя, след повече от 40 годишен труд по “Проект 523”, възложен й от Мао Дзъдун, успява да изолира от китайски пелин (Artemisia annua) артемизинин – лекарство, което спасява един милион деца годишно от смъртоностната треска на маларията.

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели