Парад в чест на Деня на победата се проведе на Червения площад в Москва

Агенция „Фокус“ Москва. На Червения площад в Москва се проведе парад по случай 68-ата годишнина от победата във Великата Отечествена война. В тържеството участваха над 11 000 войници и офицери...
| Източник:

Агенция „Фокус“

Москва. На Червения площад в Москва се проведе парад по случай 68-ата годишнина от победата във Великата Отечествена война. В тържеството участваха над 11 000 войници и офицери от частите и съединенията на въоръжените сили на Русия и други силови структури, както и курсанти от военните висши учебни заведения.
Командващ парада бе главнокомандващият Сухопътните войски генерал-полковник Владимир Чиркин. Парадът бе приет от министъра на отбраната генерал Сергей Шойгу.
Парадът започна в 10.00 часа московско време (09.00 часа българско) с тържественото изнасяне на флага на Руската Федерация и на Знамето на победата.
На централната трибуна присъстваха президентът на Русия и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, ветерани от войната, представители на обществени организации, многобройни чуждестранни гости.
Началото на парада бе дадено под звуците на песента „Свещена война” в изпълнение на сборен военен оркестър.
„Русия направи всичко, за да не може никой и никога отново да посмее да предизвика война”, заяви в тържествената си реч руският президент Владимир Путин.
„Ние помним какво означава трагедията на войната и ще направим всичко за това никой и никога да не посмее отново да я предизвика, да заплашва нашите деца, нашия дом, нашата земя. Ще направим всичко за укрепването на сигурността на планетата”, каза държавният глава на Русия.
По традиция в началото на парада преминаха линейните роти, а след тях последва барабанната рота от Московското военно музикално училище. Последваха групите с държавния флаг на Руската Федерация, Знамето на победата, знамето на Въоръжените сили на Русия, знаменната рота и почетният караул на трите вида въоръжени сили.
По Червения площад преминаха възпитаници на военни висши учебни заведения, параден разчет на Войските за въздушно-космическа отбрана, батальон на Ракетните войски със стратегическо назначение, сборен полк на Въздушнодесантните войски и др.
След преминаването на военнослужещите на Червения площад излезе и военна техника. Преминаха бронирани автомобили „Тигър”, танкове Т-90А, самоходни артилерийски установки „Мста-С”. В парада се включиха мобилни ракетни комплекси „Топол-М”, пускови установки на зенитно-ракетната система С-400 „Триумф”, най-новите комплекси „Панцир-С1”, пускови установки на ракетния комплекс „Искандер-М”, зенитно-ракетни комплекси „Бук-М2” и др.
Особена зрелищност на тържеството придаде участието в парада на 68 самолета и хеликоптера на Военновъздушните сили на Русия. Над Червения площад прелетяха самолети Су-24, Су-25, Су-27, Су-34, МиГ-29, МиГ-31, Ан-22, Ан-124, Ил-76, Ил-78, А-50, Ту-22М3, Ту-95 и Ту-160, както и хеликоптери Ми-8, Ми-26, Ми-28 и Ка-52.
===================================
Посланик Юрий Исаков: Благодарение на тази свята победа, Европа стана свободна

 Агенция „Фокус“
Посланикът на Русия в България Н.Пр. Юрий Исаков отправи пожелания към българския народ в интервю за Агенция „Фокус” по повод отбелязването на днешния празник на Руската федерация – Деня на победата

Фокус: Честит празник, посланик Исаков. В този ден какво ще пожелаете на българския народ и на своите сънародници в Русия по повод Деня на победата?
Юрий Исаков: Поздравявам всичките си български приятели и целия български народ с този велик празник. Уверен съм, че огромно мнозинство от българите усещат този празник като общ с братския руски народ. Много голям брой човешки животи са били дадени от нашата страна. Но ние знаем, помним и почитаме подвига на българските дейци, партизани – подвига на българските воини, които в състава на коалицията се бореха с фашизма. Всичко това доведе до нашата обща победа. Затова тази победа се почита в България, и в Русия.
Искам да пожелая – никога да не забравяме за тази свята победа, защото именно благодарение на нея, Европа стана свободна и съхрани своята свобода. Благодарение на това, Европа празнува в този ден – Деня на Европа. Това не е случайно, защото тази Европа, която имаме днес – от Запада до Урал, има своя благополучен, свободен, демократичен облик, въпреки кризите и другите проблеми, именно защото преди 68 години бе извоювана победа, която направи сегашните реалности възможни. Пожеланието ми е – паметта за победата да бъде съхранена от нашите народи.
Ние знаем как грижливо и трепетно стотици хиляди българи се отнасят към паметниците от тази война и главният символ е паметникът на войника, ако искате – безименния руски войник, който често, с цената на своя живот, се е борил за тази победа в кървави битки. Затова не трябва да се отъждествява с понятия като тоталитаризъм. Това е паметник на войнското мъжество, паметник на самоотвержеността, на обикновените войници, на обикновените хора, които, с цената на своя живот, направиха тази победа реалност. Паметта за тези хора е свещена и трябва да се пази, а към нея трябва да се отнасяме с крайно уважение и душевен трепет.
И най-главното, което искам да пожелая, е българските младежи да не забравят за тази велика победа, защото по-зрялото поколение и помни, и почита този ден, и изпитва особени трогателни чувства в този ден.
Както се пее в известната песен „День победы” – това е празник със сълзи в очите. Нека в този празник, със сълзи на очи, да си спомним първо за тези, които вече ги няма с нас, които са загинали за тази победа, които не са живели дълго в името на тази победа; за раните, за лишенията, за болестите и на фронта, и в тила, и навсякъде – на всички тези исторически сцени на войната.
Победата е постигната от обикновените войници и от тружениците в тила – от народа. Затова този ден е на народната победа на Русия, на нашите български приятели, братя. В този ден искам да пожелая на българския народ – щастие, процъфтяване, всичко най-светло и добро в домовете, да има повече радостни усмивки, по-малко скръб и грижи.
Времето не е леко, но винаги трябва да се помнят светлите и радостни моменти, най-главните моменти, и днешният ден е именно такъв славен повод да помислим за нещо добро, да вдигнем чаша с ракия за нашите дядовци, за нашите бащи, и да се поздравим по случай Деня на победата.
Ванина НЕДКОВА

Print Friendly
FacebookСподели