ОТКРИТ УРОК ЗА ИНТЕГРИРАНО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩЕТО В ГРАД ОБЗОР

| Източник: Яна Христова

На 26.11.2015 г. в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – град Обзор се проведе открит урок по математика във втори клас с преподавател Розалия Димитрова и ресурсен учител Снежана Борисова. В класа се обучават 24 ученици, един от които е със специални образователни потребности. Откритият урок на тема „Събиране и изваждане на двуцифрени числа с едноцифрени“  е от инициираната поредица открити уроци за представяне на добри практики в интегрираното обучение на деца и ученици със специални образователни потребности в детските градини и училищата на област Бургас. Инициативата се реализира с участието на експерти от РИО – Бургас, специалисти от Ресурсен център – Бургас – съвместно с учители в детските градини и училищата.

В урока се използва електронен учебник – интерактивен, занимателен, лесен и удобен за работа. Ученикът със специални образователни потребности показа завидни умения в решаването на задачите. Неговите успехи са резултат от съвместната работа на екипа за подпомагане на обучението и възпитанието му и на неговите родители. С помощта на интегрираното обучение той е достигнал общообразователния минимум по математика. Гости на учениците от втори клас бяха Галя Киркова – старши експерт начално образование, интегрирано обучение и специални училища от РИО – Бургас, Нели Андреева – главен учител в Ресурсен център – Бургас, Изабела Петкова и Мария Рашкова – слухово-речеви рехабилитатори от Ресурсен център – Бургас, логопеди и психолози от Ресурсен център – Бургас, учители от община Несебър, родители, представител на Кметство Обзор.

След приключването на открития урок се проведе дискусия по актуалните аспекти на интегрираното обучение в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – град Обзор. Направи се анализ на урока, обмениха се идеи и предложения относно процеса на включване и приобщаване на учениците със специални образователни потребности и възможности за прилагане на успешни практики в училището. Присъстващите на урока експерти с удовлетворение констатираха, че интегрираното обучение в училището в Обзор е на отлично ниво. Доказателство за това е и факта, че училището е закупило специален апарат, с който ще подпомогне ученик със специални образователни потребности. Очаква се иновативният уред да бъде приложен в обучението следващата седмица.

 

Print Friendly
FacebookСподели