Орешарски остава оптимист за „Южен поток“ след срещата с Лавров

Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени, искаме да работим прагматично, е казал Сергей Лавров на срещата си с премиера   Сергей Лавров и Пламен Орешарски  ...
| Източник:

Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени, искаме да работим прагматично, е казал Сергей Лавров на срещата си с премиера

 

Сергей Лавров и Пламен Орешарски
Сергей Лавров и Пламен Орешарски   Източник: БГНЕС

Още по темата

  • РБ: Подготвя се незаконна смяна на участник в консорциума „Южен поток“
    Преди 50 минути
  • Протести посрещнаха Сергей Лавров в София
    Преди 3 часа
  • Сергей Лавров идва на посещение в София
    Преди 9 часа
  • Лавров: „Южен поток“ е спрян само временно
    17.06.2014
  • САЩ загрижени от избора на строител на „Южен поток“
    06.06.2014

Оставам оптимист, че аргументите ни по повдигнатите от Европейската комисия въпроси за проекта „Южен поток“ ще бъдат приети.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет, след днешната си среща с руския външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в София.

По думите на Орешарски „Южен поток“ е един от най-важните проекти на наша територия.

„Нееднократно сме заявявали силната си заинтересованост от осъществяването му. От самото начало на работа на това правителство започнахме да полагаме усилия за наваксване на изоставанията и постигнахме значителен напредък“, каза премиерът.

Той посочи, че спирането на проекта е заради започнатата процедура от Европейската комисия срещу България. „Страната ни е представила коментари по повдигнатите от Комисията въпроси. Смятам, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и оставам оптимист, че те ще бъдат приети“, каза министър-председателят.

Той отново изтъкна, че проектът е много важен за България и правителството ще положи всички усилия за реализацията му, но в рамките на европейското законодателство.

Орешарски и Лавров са обменили мнения за състоянието на търговско-икономическите отношения между България и Русия и представиха позициите на страните си по кризата в Украйна и проекта „Южен поток“.

Орешарски приветства руските инвестиции у нас, нарастващия брой руски туристи и граждани, купуващи недвижима собственост в България, но подчерта, че във взаимната търговия се наблюдават отрицателни тенденции по отношение на всички стоки, с изключение на енергоносителите. Той каза, че е коментирал темата при срещата си в Сочи с премиера Дмитрий Медведев, с когото са постигнали договореност за провеждането на междуправителствена комисия за разрешаване на отворените въпроси.

На срещата Лавров е посочил различни проблеми на двустранните търговско-икономическите отношения, стоящи на дневен ред, съобщават още от МС. В коментар на тях Пламен Орешарски отбеляза: „Фактът, че част от тези въпроси дискутираме още от 90-те години, показва, че трябва да ускорим работата по тях, да насърчим участниците в преговорите да бъдат по-оперативни“ и изрази надежда за провеждане на заседание на междуправителствената комисия до края на годината.

По отношение на конфликта в Украйна Орешарски посочи, че от самото му начало България се е обявила за запазване на териториалната цялост на страната, като в същото време е отправила препоръки към украинските власти за повече интегритетни действия и е осъдила закона за ползването на езиците. „България ще подкрепи всякакви дипломатически усилия за решаването на кризата в Украйна. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре ще бъде за всички“, посочи Орешарски.

Лавров предаде на премиера Орешарски поздрави от президента Владимир Путин и от министър-председателя Дмитрий Медведев. В обобщение на изразените в разговора мнения той посочи, че Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени. „Искаме да работим прагматично“, заяви Сергей Лавров.

Източник: Министерски съвет    
Print Friendly
FacebookСподели