Огромен пожар причинен от дивокъмпингуващи в гориста местност «Бостанлъка» над Слънчев бряг изгори 6 коня

| Източник: т УС на „Национална асоциация Българско Черноморие”

 

 

 

ВИДЕО:

Според официалният бюлетин на ОД на МВР – Бургас, разразилият се огромен пожар в гориста местност в района на „Ханска шатра” над Слънчев Бряг е предизвикан от нерегламентирано къмпингуващи лица.

„В резултат на извършения оглед на мястото на пожара, възникнал вчера следобед в района под ресторант «Ханска шатра», е установено, че същия вероятно е предизвикан от запален от къмпингуващи огън, тъй като на около 50-60 м. под паркинга на ресторанта са открити огнище и останки от запален огън, както и следи от пресни хранителни продукти. Вследствие на разгорилия се пожар изцяло е изпепелена дървена едноетажна постройка, приспособена за конна база, разположена в местността «Бостанлъка». При извършения оглед са открити изцяло обгорени шест коня, л.а. «Мерцедес С 180», с бургаска регистрация, автокаравана и каруца, собственост на 40 годишен мъж от Сливен. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Несебър.”

Източник: ОД на МВР – Бургас (http://burgas.mvr.bg/Prescentar/Buletin/150807.htm)

 

От Национална асоциация „Българско Черноморие” изразяваме огромното си съжаление, че само сме сигнализирали институциите за рисковете които носи това опасно явление „дивокъмпингуване”. Ако бяхме по-настойчиви в исканията си, търсейки незабавната забрана не само на паленето на огън, но и поддържането му и ползването му на нерегламентирани места, и ако държава ни беше чула, сега тези шест коня, жертва на човешкия нихилизъм, арогантност към природата и чуждата собственост, може би щяха да са живи и благородно да радват любителите на конния спорт.

Ами ако това бяха шест броя изгорели човешки тела? Ако сред тези трупове имаше и деца?

Обръщаме се към държавата да се направи проверка вечерно време и да се забрани паленето, поддържането и използването на огън, на открито извън разрешените за това места.

Проблема е огромен и апелираме държавата да се намеси и да предотврати други трагични случаи, които според нашите наблюдения в районите на дивокъмпингуване съществува огромен риск да се случат.

 

От УС на „Национална асоциация Българско Черноморие”

Print Friendly
FacebookСподели