ОБЩИНА НЕСЕБЪР ПРЕЗЕНТИРА ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ

| Източник: Яна Христова

ОБЩИНА НЕСЕБЪР ПРЕЗЕНТИРА ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ И ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРО-УНГАРСКИ ФОРУМ

 

Община Несебър представи своята политика в областта на образованието на Юбилеен българо-унгарски образователен форум „5 години Морска академия 2020”. Форумът, който се провежда от 5-ти до 7-ми юни т.г. в Слънчев бряг,  е под патронажа на Министъра на образованието и науката и Посланика на Унгария в Република България. Кмета на община Несебър Николай Димитров е съпредседател на Организационния комитет.

В рамките на програмата на форума, гости и участници от Унгария и България посетиха  ЦДГ „Моряче” – град Несебър и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – град Свети Влас. В двете общински образователни институции българо-унгарската група получи възможност да се убеди във високото ниво на образованието в община Несебър – иновативна, модерна образователна среда и педагогическа дейност на съвременно ниво.

В ЦДГ „Моряче” пред гостите се презентира иновативна практика „Ателието като иновативна форма на педагогическо взаимодействие в детската градина”  – проект, представен наскоро на Научна конференция по предучилищна подготовка. Автор на проекта е Марина Янкова – пом.-директор в детската градина, член на Управителния съвет на Асоциацията на помощник-директорите в средното образование, носител на награда на община Несебър за 24-ти май.

В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – град Свети Влас, директорът Чубрина Стефанова – ръководител с отлични мениджърски умения и новаторски дух, носител на награда на община Несебър за 24-ти май, представи политиката на училището за поддържане на високо качество – сътрудничество с Училищното настоятелство, квалификация на кадрите и непрекъснато обновяване и модернизиране на образователната среда за мотивиране на учениците.

С нескрито възхищение гостите разгледаха най-новата иновативна придобивка на училището – „5 СТАИ” – многофункционално училищно пространство от нов тип, което съвместява класна стая, стая за игри, стая за танци и музикална стая. Всеки кът е обособен чрез специално разработени графики и типографии, които вдъхновяват учениците. А петият елемент – огледална стена, превръща „5 СТАИ” в магично и алогично пространство. Проектът „5 СТАИ” е реализиран със средства от бюджета на училището и дарение от училищното настоятелство.

В знак на признание за отличното домакинство, община Несебър получи почетен плакет от Асоциацията на Дунавските общини „Дунав” – за принос в реализирането на проект „Морска академия 2020” за българо-унгарско сътрудничество в сферата на образованието и културата.

 

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели