Община Несебър реализира „Есенни пасажи”

| Източник: Пресцентър община Несебър

 

ВИДЕО:

Riben_fest_Nesebar

 

На 01.11.2013г. в Ритуална зала „Сочи” в Стария град, община Несебър официално откри Рибния фестивал – „Есенни пасажи”. Празникът ще трае 3 дни (1,2,3 ноември), като ще предложи на посетителите си интересна програма от събития – базар на прясна черноморска риба, разходка с лодки и корабчета, рибни специалитети, кулинарни изкушения и майсторски съвети, морски риболов и др., като фестивалът ще се проведе на Морската гара. Това е първо негово издание и се очаква да стане традиционно занапред. Гости на срещата бяха –  Николай Димитров – кмет на община Несебър, Илияна Йотова – Евродепутат и член на Комисията по рибно стопанство, Заместник министъра на Министерството на земеделието и храните  Явор Гечев, д-р Йордан Господинов Председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти – БГ ФИШ и Областния управител на Област Бургас Павел Маринов.

Срещата откри Николай Димитров като подари изключително красив плакет със символите на Несебър на  Йотова. В последствие се обсъдиха въпроси, касаещи нашето Черноморие, добрите новини, както и тези за последиците от неговото замърсяване. Стана ясно, че има идея за Консултативен съвет за Черно море, одобрен от Европейската комисия, като е необходимо да се избере къде да е неговото седалище.

Последва презентация от д-р Йордан Господинов на тема „Рибарство – риболов, аквакултури, преработка и търговия. Възможности за развитие в региона на Черно море”, последвани от малко информация за организацията БГ ФИШ. Г-н Господинов засегна въпроси относно черноморската риба, риболовните кораби, рибопреработвателите, възможностите и перспективите от развитието на рибното стопанство както за хората, занимаващи се с тази дейност, така и за България.

В края на изказването му беше представена Емилия Стойчева, която също представи кратка презентация на обучението и дипломната си работа в Гърция, а след това се даде възможност за въпроси от страна на гостите. Като завършек официалните лица се отправиха към Морската гара, за да посетят корабчетата, базара на прясна черноморска риба, както и щанда за рибарски принадлежности, които вече се разглеждаха от най-нетърпеливите ценители на рибата и риболова.

Краят на днешната програма беше съпътстван от изпълнение на групата за стари градски песни – „Блян”, след което се откри изложба-базар на произведения на изкуството – „Арт-риболов” с картини от местни художници.

===============================================

В Несебър бе произведен още един фестивал

 

След официалното откриване на рибения фестивал „Есенни пасажи“, в чийто първи ден се състоя  симпозиум по актуални риболовни въпроси с основен лектор д-р Йордан Господинов – изп. директор и представляващ АПРП БГ ФИШ,на 2 ноември фестивалните прояви продължиха на територията на Морска гара.

Там започна работа ателие-работилница „Артриболов” за малки и големи „сръчковци”, които сътвориха произведения от риби с арт материали, изпълнени в разнообразни приложни техники,с различна степен на трудност,съобразена с възрастта на участниците.

На сцената дефилираха самодейни състави,а по кея въдичари пробваха късмета си в улова на риба.В рамките на фестивала бе проведен и турнир по подводен риболов,организиран от Българска федерация по подводни спортове,чиито президент Атанас Катрафилов е от Несебър.

Максим МОМЧИЛОВ

     

 

 

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели