ОБРАЗОВАНИЕ И ИЗВЪНУЧИЛИЩНИ ДЕЙНОСТИ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ПРЕЗ 2013 ГОДИНА

| Източник:

 

     Първите дни на всяка нова година са и дни на равносметка за изминалата. За хората и институциите в сферата на образованието и извънучилищните дейности в община Несебър 2013 година премина динамично и ползотворно. Децата на община Несебър се образоват в десет детски градини, девет училища и общински детски комплекс. В общинските детски и учебни заведения работят 263 учители, които обучават и възпитават общо 3146 деца и ученици – 1988 ученика в общинските училища и 1158 деца в общинските детски заведения. От тях 238 деца през септември 2013 прекрачиха за първи път училищния праг.

В общинските детски заведения се подготвят 487 деца в задължителна предучилищна подготовка – 246 на възраст 5 години и 241 на 6 годишна възраст. През 2014 година образователната инфраструктура на община Несебър ще се увеличи с още едно детско заведение – ЦДГ «Моряче». Обединена общинска школа по изкуствата и Общински детски комплекс са основните извънучилищни институции в общината, които създават условия за осмисляне на свободното време на подрастващите и развитие на разностранните им таланти и способности.

    В своята политика за осигуряване на качествено образование, община Несебър насърчава и подпомага професионалното развитие на работещите с деца. В контекста на политиката за поддържане на високо ниво на професионализъм в педагогическата колегия, общината насърчава и подпомага участието на педагози в различни форми за повишаване на квалификацията. През 2013 година община Несебър организира няколко квалификационни форми, които осигуриха възможност за повишаване квалификацията на голям брой педагози в различни направления:

- двудневно обучение за учители и директори на детски градини „Смесената група – модел за социална и образователна интеграция на деца от различни възрасти и етноси в детската градина”;

- двудневно обучение за учители от училищата и детските градини „Портфолиото – иновативна технология за удостоверяване на ключови компетентности”;

- обучение-тренинг за учители от училищата, детските градини и преподавателите от  ОДК и ООШИ на тема „Асертивно поведение”.

В рамките на подготовка за разработване на вътрешни проекти за превенция на агресията, през обучителни програми на тема „Превенция на агресията чрез преодоляване на експанзията при подрастващите” преминаха екипите на двете най-големи училища в общината– СОУ „Любен Каравелов” и ПГТ „Иван Вазов”, както и учителите от пет общински детски градини.

    Важен аспект от образователната политика на общината е социалния диалог и партньорството със синдикалните организации в образованието – СБУ и СРСНПБ. Резултат от конструктивното партньорство е подписаният през 2013 година Колективен трудов договор за образованието в община Несебър за срок от две години.

    Вече трета година в община Несебър функционира и специализираният сайт „Образование Несебър” (www.obrazovanie-nesebar.com), който подпомага взаимодействието между образователните институции в общината и гражданите, информира за състоянието и дейността на общинските детски и учебни заведения, за постижения на ученици и учители. Сайтът стартира през септември 2010 година. За трите години на своето съществуване сайтът се утвърди като активен образователен интернет-портал на община Несебър.

Доказателство за това е постоянният ръст на посещенията – през 2011 г. са регистрирани 3 744 уникални посещения (по 312 средно на месец) и 13 278 импресии, а през 2012 г. уникалните посещения са вече 10 509 (по 875 средно на месец), импресиите – 31 663. През 2013 година в сайта има 10 723 уникални посещения (по 894 средно на месец) и 37 409 импресии. На сайта могат да се намерят нормативни документи, съобщения за програми, конкурси и състезания в общинските детски и учебни заведения, актуални новини за образованието в община Несебър, както и да се изтеглят документи за кандидатстване в общинските детски заведения или за подпомагане на деца с изявени дарби. Сайтът дава възможност за пряка връзка с важни за образованието институции, както и с общинските училища и детски градини – 7 от десетте детски градини и 5 от деветте училища в общината поддържат собствени сайтове или интернет страници.

 През 2013 година сайтът беше цялостно обновен. Обновената визия и новата структура осигуриха по-голяма функционалност на сайта и увеличиха възможностите му да осъществява активна връзка между институциите и гражданите на община Несебър в областта на образованието и извънучилищните дейности.

    С децата и учениците от училищата и детските градини през 2013 година се организираха разнообразни инициативи. В навечерието на 1-ви юни се проведе  Третия конкурс за детска рисунка „Детство мое” 2013, в който се включиха 150 деца от детските градини в общината. Конкурсът се организира от Дейност „Образование, извънучилищни и други дейности” – община Несебър и Дружеството на несебърските художници. За поредна година Общински детски комплекс организира традиционния конкурс „Аз обичам Черно море”, посветен на деня на Черно море, и ученическите спортни игри, които се провеждат всяка година на два етапа – през пролетта и есента.

В края на месец февруари 2013 година ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – град Обзор се включиха в Деня на розовата фланелка – ден, който се посвещава на борбата с тормоза в училище. Три детски заведения – ОДЗ „Яна Лъскова” и ОДЗ „Калина Малина” – Несебър, както и ЦДГ „Слънце” – Слънчев бряг, участваха в инициативата на Лайънс клуб – Несебър за пътна безопасност, която се проведе през август и септември 2013 година под мотото „Карай по-бавно, живей по-дълго”. Учители и ученици от общинските училища, както и състезатели и треньори от спортните клубове взеха участие в проявите на община Несебър, посветени на MOVE Week – ежегодната седмица на движението и спорта.   

   През 2013 година професионализмът на педагозите в община Несебър се прояви не само в образователната им дейност с децата и учениците, но и в участие в различни образователни форуми, организирането на разнообразни прояви и реализирането на проекти. Снежана Кръстева – главен учител в ОДЗ „Делфинче” – град Свети Влас, взе участие с доклад в национална конференция по предучилищно възпитание в град Варна, а директорът на детското заведение Сузана Говедарска сподели чрез публикация в специализираното руско издание „Детский сад – теория и практика”– съвместно с директора на детска градина № 2529 в Москва,  полезния опит от реализирания съвместен проект на двете детски заведения „Опит на руско-българското сътрудничество в използването на народни и традиционни игри в естетическото развитие на децата”. ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – град Обзор и ОДЗ „Калина Малина” – град Несебър реализираха еко-проекти „За чиста природа”, класирани в конкурс на ПУДООС „Обичам природата – и аз участвам”.

 Изключително полезни проекти – „Училище за родители”, стартираха в ЦДГ „Детски свят” – село Кошарица и ОДЗ „Калина Малина” – град Несебър.

    В открити занятия и образователни състезания ученици и учители споделиха опит и полезни практики – в открития урок по история в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – град Свети Влас, проведен от старши учител Дияна Петкова и студенти от сайта „Българска история”, както и в състезания по природни науки и английски език и открито занятие по системата един компютър – много мишки в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – град Обзор.

    Две образователни институции в общината отбелязаха юбилеи през 2013 година – ОУ „Г. С. Раковски” – село Оризаре отпразнува 140-та си годишнина, а Общински детски комплекс – град Несебър чества 30-годишен юбилей. От създаването си до днес ОДК е институция с безспорен принос за развитието на извънучилищните дейности и творческите способности на подрастващите жители на община Несебър.

    С вълнуващи и разнообразни дейности и прояви следваха своя празничен календар детските градини в община Несебър. Урокът по родолюбие в ПГ „Моряче” на ОДЗ „Калина Малина” – град Несебър, празникът  „Обичам те, бабо” в ЦДГ „Пролет” – село Тънково, празникът „Заедно с татко” в ОДЗ „Мечо Пух” – село Равда са само малка част от изявите на професионализъм и талант в детските градини през изминалата година.

    С много награди и успешни участия в конкурси и състезания от национален и международен мащаб през 2013 година са десетки талантливи спортисти, приложници и художествени изпълнители от община Несебър – възпитаници на  Обединена общинска школа по изкуствата, Общински детски комплекс и спортните клубове в общината.

Едно от най-вълнуващите преживявания за младежите от ООШИ остана участието им в Международния фолклорен фестивал в Джакарта, Индонезия, което освен много емоции им донесе и изключителен успех. Достойното представяне на несебърските младежи беше високо оценено и от публика, и от професионално международно жури, което им отреди второ място – в конкуренция с фолклорни ансамбли от държави като Австрия, Сингапур, Румъния, Южна Корея, Полша, Русия, Тайланд, Бангладеш.

   Насърчаването на талантливите и успелите деца в различни сфери – образование, спорт, изкуство, е постоянен приоритет в политиката на община Несебър. В рамките на тази политика в общината действа специална наредба на Общинския съвет -  Наредба № 16 за  условията и реда за осъществяване на специална закрила на деца с изявени дарби от община Несебър, по която се присъждат стипендии за значими изяви и постижения на национално и международно ниво. През 2013 година стипендии за класиране от първо до трето място в конкурси и състезания от национален и международен мащаб получиха тридесет и две деца и младежи от община Несебър.

    В основата на постигнатото през 2013 година и гаранция за успешно развитие занапред в сферата на образованието и извънучилищните дейности, е постоянното сътрудничество между община Несебър, общинските, регионални и национални образователни институции и родителската общност.

 

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели