Обиски в бизнес сграда на банкера Цветан Василев

| Източник: meriapool.bg

 

Прокуратурата отрече да са претърсвани КТБ и ТВ7, не е потвърдено има ли задържани
 
 

Прокурори и полиция обискираха бизнес сграда, в която се помещават офиси на Корпоративна търговска банка (КТБ), ТВ7 и други дружества, свързани с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. Акцията започна в петък около 10.30 ч. в сградата на столичния булевард „Цар Борис III“ 159. Първоначално от прокуратурата заявиха единствено, че се извършват процесуално-следствени действия.

 

Пет часа по-късно и след като в медиите плъзна сензационната версия, че банкерът Василев е разследван за поръчано убийство на доскорошния си бизнес партньор Делян Пеевски, прокуратурата съобщи официално, че претърсванията и изземванията не се извършват в „сгради на банкови институции и офиси на медии“, но не коментира по никакъв начин „поръчката“.

 

Доколкото е известно, във въпросната бизнес сграда няма дружества, които не са свързани с Цветан Василев.

 

Няма потвърждение на информацията, че няколко души от близкото обкръжение на Василев са задържани. Самият той не е в България.

 

„На 13.06.2014 г., в рамките на образувано досъдебно производство, са извършени множество действия по разследването, включително претърсване и изземване на документи в офиси на търговски дружества. Претърсванията са извършени в сградите и помещенията по официалните адреси на регистрация на тези дружества, след издадени предварително 19 разрешения от Софийски градски съд. До момента не са извършвани такива действия в сгради на банкови институции и офиси на медии“, гласи официалното съобщение на прокуратурата.

 

Оттам обаче категорично отказаха да уточнят пред Mediapool по кой член от Наказателния кодекс е образувано делото, срещу кого е, както и по чий сигнал е започнало и дали въобще в случая има подаден сигнал.

 

Тоталното инфомрационно затъмнение по тези подробности засега, на практика, прави невъзможно да се разбере дали претърсванията в сградата на бул. „Цар Борис III“ 159 има връзка със сигнала на „Протестна мрежа“ за съмнително финансиране и данъчни престъпления срещу собственика на КТБ Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и Николай Бареков, бивш водещ в ТВ7, настоящ лидер на „България без цензура“ и евродепутат.. Прави впечатление обаче, че към момента разследващите органи не са предприели процесуално-следствени действия по отношение на Пеевски и Бареков.

 

Според първоначалната неофициална информация над 50 прокурори, следователи и полицаи са претърсили основно офиси на КТБ, която се води четвърта по големина в България.

 

По този повод от там заявиха, че „КТБ не е обект на проверки“ и нейни помещения „не са обект на претърсване и изземане“. „Очакваме Прокуратурата незабавно да информира медиите и обществеността, че предприетите процесуално-следствени действия не са насочени срещу Корпоративна търговска банка АД!“, се казва в съобщението.

 

От ТВ7 и Нюз7 също заявиха, че телевизиите не са обект на подобна проверка.

 

Една от възможните причини за акцията е започналата проверка по сигнала на „Протестна мрежа“ за съмнително финансиране и данъчни престъпления срещу собственика на КТБ Цветан Василев, депутата от ДПС Делян Пеевски и Николай Бареков, бивш водещ в ТВ7, настоящ лидер на „България без цензура“ и евродепутат.

 

Служители на КТБ, включително част от ръководството й, бяха разпитани преди два дни.

 

Междувременно агенция ПИК, която е единствената официална трибуна, в която през последните месеци се изказва Делян Пеевски, съобщи, че мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е разследван за поръчителството на убийството на Пеевски.

 

Източници на БНР са потвърдили, че това е вярно, но официално потвърждение няма.

 

Пред служебния вход на сградата са разположени специализирани полицейски сили към СДВР, които по принцип се използват за борба с масовите безредици. На място са десетина патрулни полицейски коли и джипове, наоколо е пълно с униформени, видя репортер на Mediapool.

 

Проверява се всеки, който влиза и излиза от бизнес сградата, вниманието е насочено към флашки и дискове, т.е. носители, на които може да бъде изнесена някаква документация. Проверяват се всички, и работещите в телевизиите, и в офисите на Корпоративна търговска банка.

 

Обръчът около КТБ и Цветан Василев видимо се затегна, след като в началото на седмицата в следствието са били разпитани 12 служители на банката, сред които и членове на ръководството й. Предстои разпит и на самия Цветан Василев, който по неофициална информация все още е в чужбина. Прокуратурата потвърди за разпитите, макар и без за уточнява имена и факти, посочвайки единствено, че те са във връзка със сигнала на „Протестна мрежа“, според който Василев, Пеевски и Бареков са част от „организирана престъпна група“.

 

Потвърждението на главния прокурор Сотир Цацаров в четвъртък за проведени разпити провокира остра реакция на КТБ, която обвини държавното обвинение, че участва в незаконна кампания по уронване на имиджа й.

 

От думите на Цацаров стана ясно също, че данъчните проверки срещу Пеевски и Бареков са напреднали и пред финал, а лидерът на ББЦ е разследван и по сигнал за отминалите евроизбори и съмненията за финансирането на неговата формация.

 

Към момента не се наблюдава видимо активизиране на прокуратурата спрямо Делян Пеевски, макар че подадените в сигнала на „Протестна мрежа“ данни и факти бяха основно по отношение на него.

Първите реални действия на прокуратурата, като разпити и претърсвания на медии и компании, близки до мажоритарния собственик на КТБ и свързвания с него нов политик Николай Бареков, съвпаднаха с фактическия разпад на управляващото мнозинство след евроизборите.

Неофициално в публичното пространство се въртят слухове за срив в отношенията между Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, обвързани доскоро с множество съвместни бизнеси. Свидетелство за това е и пълният обрат в политиката на бившите вече медии на Ирена Кръстева и сина й към банкера и доскорошната им „мишена“ – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Print Friendly
FacebookСподели