Обама и Путин не се разбраха дали Асад трябва да остане на власт в Сирия

Вашингтон е готов на сътрудничество, но Москва е твърда в помощта си за режима Президентите на Русия и на Съединените щати Владимир Путин и Барак Обама стигнаха до съгласие да...
| Източник:

Вашингтон е готов на сътрудничество, но Москва е твърда в помощта си за режима

Президентите на Русия и на Съединените щати Владимир Путин и Барак Обама стигнаха до съгласие да търсят дипломатически изход от войната в Сирия, но се разминаха по основния въпрос – дали сирийският президент Башар ал Асад трябва да задържи властта.

Двамата разговаряха около 90 минути в понеделник в рамките на участието си в 70-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Това бе първата официална среща между тях от близо година насам.

Срещата продължи по-дълго от предвидените 55 минути. След това двамата президенти се появиха пред журналистите, но не направиха никакви изявления. Според американски официален представител половината от времето е било посветено на Сирия, а другата половина – на Украйна.

Двамата президенти се договорили за консултации между своите армии с цел избягване на стълкновение между американски и руски военни при потенциални операции в Сирия.

САЩ, Франция и други съюзнически държави бомбардират бойците от „Ислямска държава“, които използваха властовия вакуум и превзеха части от Сирия и съседен Ирак с обявената цел да създадат ислямски халифат, припомня Ройтерс.

Подсилването напоследък на руското военно присъствие в Сирия, включително с допълнителни танкове и военни самолети, създаде опасения за непредумишлени или случайни сблъсъци между силите, както и въпросителни в САЩ за основните цели на Москва, отбелязва Ройтерс.

По-късно руският президент Владимир Путин заяви, че срещата му с президента на САЩ Барак Обама е била „много полезна и открита“ и двамата са обсъдили руско участие във военна кампания срещу бойците от „Ислямска държава“ в Сирия.

Путин уточни, че смята за незаконни въздушните удари на Франция, Австралия и САЩ в Сирия. Русия разглежда свое възможно участие в уреждане на конфликта само в съответствие с международното право, заяви пред журналисти Владимир Путин.

По думите му Русия обмисля какво повече може да направи, за да помогне на сирийското правителство и на кюрдските сили срещу бойците от „Ислямска държава“. Същевременно той изключи възможността да изпрати на терен руски войници.

Деликатен дипломатически покер

Вестник „Ню Йорк таймс“ коментира, че Барак Обама и Владимир Путин са влезли в схватка, изнасяйки речи, които представиха напълно различни възгледи за сирийската криза и начините за установяване на стабилност в Близкия изток.

Обама защити дипломацията и системата от правила, олицетворявани от световната организация, но предупреди, че „опасни течения заплашват да ни тласнат обратно към един по-мрачен, по-разбъркан свят“, с което по завоалиран начин имаше предвид руския президент.

Путин говореше за предприемане на широкообхватни усилия в подкрепа на сирийския президент Башар Асад като най-добрата защита срещу разпространението на „Ислямска държава“ и други радикални групировки, макар че Вашингтон настоява Асад да се оттегли от властта, за да може да има политическо решение в Сирия.

Въпреки словесния сблъсък и суровите погледи обаче двамата лидери продължават да играят деликатен дипломатически покер, като всеки от тях се опитва да маневрира с цел да постигне промяна в позицията на другия, изтъква американското издание.

За Белия дом това означава да приеме руска роля в региона, но с надеждата, че Москва ще си даде сметка за риска от затъване в сложна ситуация. Вашингтон се надява, че това ще увеличи цената на подкрепата за Асад и ще накара Русия да работи искрено за политически преход, който да доведе до оттегляне на сирийския лидер.

За Кремъл това означава да възстанови достатъчна стабилност в Сирия, за да получи приемане на по-голяма руска роля в Близкия изток, да не говорим за разширяване на военното присъствие на Москва.

Подобно развитие според Русия ще потвърди позицията на Путин, че свалянето на авторитарни правителства в Близкия изток води единствено до хаос и създаване на убежища за терористи, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Конструктивен разговор без съгласие

Президентите Путин и Обама не постигнаха съгласие по конкретни стъпки, но се разбраха да продължат сътрудничеството и преговорите между външнополитическите ведомства и министрите на отбраната на двете страни, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Това беше доста конструктивен разговор. Ние не постигнахме съгласие за каквито и да е специални стъпки, но се съгласихме да продължим сътрудничеството, преговорите между министрите на външните работи и на отбраната за постигане на общите ни цели“, каза Лавров в интервю за телевизия „Раша тудей“.

Няколко часа след срещата държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Ройтерс, заяви от своя страна, че Съединените щати и Русия имат съгласие по „някои фундаментални принципи“ за Сирия.
„Имаше съгласие, че Сирия трябва да е обединена, единна страна, че тя трябва да е светска, че трябва да се заемем с (джихадистката групировка „Ислямска държава“) и че трябва да има дирижиран преход“, каза Кери пред американската телевизия Ем Ес Ен Би Си.

 

Той уточни, че остават различия по въпроса какъв трябва да е резултатът от този преход.
Кери каза, че и президентът на САЩ Барак Обама, и руският му колега Владимир Путин търсят път напред в Сирия, която страда от продължаваща повече от четири години гражданска война и от възхода на „Ислямска държава“. Той определи разговора между Обама и Путин, които обсъдиха сирийския конфликт снощи, като „искрено конструктивен и много учтив“.
„Всички разбират, че съдбата на Сирия е на карта, и светът се надява да бъде намерен бързо някакъв вид решение“, каза Кери.

 

Държавният секретар на САЩ е повдигнал на срещи с руски и ирански представители въпроса двете страни, които са основни съюзници на режима в Дамаск, да използват влиянието си върху сирийския президент Башар ал Асад, за да го убедят да спре силите си да пускат варели бомби.

 

Възможно е Москва и Техеран да направят това в замяна „на нещо, което ние можем да направим“, загатна той, без да уточни какво има предвид.
Кери съобщи, че планира да се срещне отново с руския министър на външните работи Сергей Лавров утре.

По-рано в понеделник двамата лидери изложиха напълно различни позиции за бъдещето на сирийския президент Башар Асад в своите речи пред годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Обама каза, че е готов за сътрудничество с Русия и Иран в опит да се сложи край на четиригодишната гражданска война в Сирия, при която загинаха най-малко 200 000 души, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Обама описа Асад като главния виновник, докато Путин каза, че няма алтернатива на сътрудничеството с армията на Асад в борбата с „Ислямска държава“.

Путин призова за създаване на по-широка международна антитерористична коалиция.

Американско-руските отношения са сериозно обтегнати след анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. и подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в източна Украйна, припомня Ройтерс.

По въпроса за Украйна Барак Обама отново подчерта американската подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на тази страна и посочи, че САЩ виждат възможности за напредък по така наречените Мински споразумения. Обама обаче изрази тревога за изпълнението на договореностите, заради плановете на сепаратистите да организират незаконни местни избори.

Print Friendly
FacebookСподели