Няма да си сложа бронирани стъкла, отсече главният прокурор

  Соня Колчакова   © бнр Главният прокурор не подкрепи позицията на премиера Борисов и вътрешния министър Цветанов, че мястото на лица, осъдени на първа инстанция, е в затвора. Единственият...
| Източник: News.bg

 

Соня Колчакова
 
сотир цацаров© бнр

Главният прокурор не подкрепи позицията на премиера Борисов и вътрешния министър Цветанов, че мястото на лица, осъдени на първа инстанция, е в затвора.
Единственият орган, който решава каква да е мярката за неотклонение, е съдът, подчерта той на пресконференция във ВСС, засегнала редица теми и въпроси.

Припомняме, след стрелбата по Баретата Борисов и Цветанов почти в един глас коментираха, че ако Златомир Иванов е бил в ареста, това нямало да се случи.

Според главния прокурор случаи като стрелбата по Златомир Иванов-Баретата на стълбите на Съдебната палата не е нормално да стават в страна, която се стреми да е член на ЕС без мониторинг. Това не трябва да се допуска не само заради мониторинга, а и заради гражданите, категоричен бе Цацаров.

Попитан дали ще си бронира стъклата на кабинета, защото към тях има пряка видимост от съседните сгради, той категорично заяви, че няма да го направи. Това ще реши ли проблемите, които стават на стълбите на Съдебната палата, попита той и отсече – Пари за бронирани стъкла прокуратурата няма.

Стана още ясно, че следобед Сотир Цацаров привиква на разговор в кабинета си зам.-градския прокурор Роман Василев, за да си поговорят за медийните му изяви след случилото се с Баретата.

Сотир Цацаров внася искане до ВСС за временно отстраняване на прокурор Стойчо Ненков, който отказа да протестира оправдателните присъди по делото „САПАРД“.
Срещу Ненков преди два дни бяха повдигнати и обвинения.

Цацаров ще поиска от съвета образуване на дисциплинарно производство и срещу шефа на Софийска апелативна прокуратура Ангел Илиев. Причината са установени изключително груби нарушения на случайния избор в прокуратурата.
Главният прокурор ще настоява за налагане на наказание, съответстващо на тежестта на нарушенията – освобождаване от длъжността апелативен прокурор на София.

По време на пресконференция във ВСС, на която бяха засегнати редица теми и въпроси, Сотир Цацаров представи по часове и дати фактите около делото „САПАРД“.

Той обясни, че в края на септември миналата година прокурор Магдалина Лазарова е внесла касационен протест на присъдата на Софийски апелативен съд (оправдаваща групата на Марио Николов), но няколко дни по-късно е избрана за член на ВСС и на нейно място е трябвало да бъде избран на случаен принцип друг прокурор.

За такъв системата на прокуратурата избира на 2 октомври Вичо Вичев. Тъй като по това време той се намира в заседание, а шефът на САП се стремял делото да бъде разпределено по възможно най-бързия начин, се прави второ разпределение.
Този път за прокурор, който трябва да готви протеста, е избран самият Илиев, който обаче се оказал прекалено натоварен и затова се прави трето разпределение. Системата спира избора си върху прокурора Емил Дангов, който получава преписката, но два дни по-късно си прави отвод, защото познава един от подсъдимите. При четвъртото разпределение е заложено в група от един прокурор да бъде избран един прокурор и това е Стойчо Ненков.

Сотир Цацаров изтъкна, че Ненков е заложен не като случаен избор, а като определен избор. Именно заради това той смята, че освен досъдебното производство, което е образувано срещу него, ВСС също трябва да се произнесе.

Проверката на прокуратурата е установила пълно неглижиране на начина, по който Ангел Илиев изпълнява своите задължения и осъществява контрол в поверената му институция. На този етап няма факти, въз основа на които да му се търси наказателна отговорност.

След случая със „САПАРД“ предстои много сериозна проверка на случайното разпределение в прокуратурата. Знам, че не разполагам с години, но не съм и магьосник да оправя нещата за месец, подчерта обвинител номер едно.

Какво ще бъде окончателното обвинение срещу нападателя на Ахмед Доган ще стане ясно, след като бъде изготвена комплексната съдебно-медицинска и балистична експертиза, стана ясно още от думите на Цацаров.

Съдебните медици трябва да се произнесат въз основа на извършеното освидетелстване на Октай и първичната медицинска документация, с която разполагат. Припомняме, първоначалното обвинение спрямо него беше опит за убийство, но впоследствие беше променено на закана за убийство и хулиганство.

Сотир Цацаров обяви още, че проверка в Инспектората на ВКП е установила нарушения – незавеждане по установения ред на преписки, както и образуване на преписки по анонимни сигнали и процесуални жалби.
Главният прокурор допълни, че в помещенията на инспектората са открити документи и записи, които изобщо не е трябвало да са там. Установена е пълна липса на случаен принцип при разпределение на преписките между прокурорите, обясни той.

Цацарав обмисля дали направената инвентаризация да не бъде последвана от пълна ревизия на преписките.
Проверяващите са се натъкнали на унищожени и нарязани преписки, като в момента се търси за какви документи е ставал на въпрос. Аз не искам такъв инспекторат и затова мисля, че трябва да има друг маниер на работа в него, подчерта той.

Нямам усещане, че прокуратурата е действала като организирана престъпна група, заяви още Цацаров в отговор на журналистически въпрос.

Print Friendly
FacebookСподели