НОВА РУБРИКА НА НЕСЕБЪР НЮЗ:„НЕСЕБЪР И ЗАЛИВА В СТАРИ КАРТИ ” (IV-XIX)

ЗАПОЧВА НОВАТА НИ РУБРИКА   „НЕСЕБЪР И ЗАЛИВА В СТАРИ КАРТИ ” (IV-XIX)   Постоянната експозиция „Несебър и залива в стари карти”, Старинен Несебър – църквата „Христос Пантократор”  в стария...
| Източник: Красимир Косев

ЗАПОЧВА НОВАТА НИ РУБРИКА

 

„НЕСЕБЪР И ЗАЛИВА В СТАРИ КАРТИ ” (IV-XIX)

 

Постоянната експозиция „Несебър и залива в стари карти”, Старинен Несебър – църквата „Христос Пантократор”  в стария Несебър бе открита през м.май 2012. и  бе отворена  за посещение до септември 2012. По данни на Управление „Старинен Несебър”, изложбата е посетена от 24 000 души.

Поради изключителният интерес към нея, тя ще бъде  отворена и през сезон 2013 . Изложбата осмисли, допълни и разви фунциите на забележителния културен паметник - Старинен Несебър. Община Несебър и Управление „Старинен Несебър” заслужават поздравление и адмирации за оригиналната идея.

По този повод, Несебър нюз се обърна към Международния търговски и културен център •ГЕОПАН• – партньор на Управление „Старинен Несебър”, с молба – да представи своята дигитална колекция от стари карти и гравюри за Несебър.Отбелязваме с благодарност,че получихме пълна подкрепа!

От следващата седмица започва новата ни рубрика „„Несебър и залива в стари карти” (IV-XIX). Посвещаваме я на 30-годишнината  от обявяването  на Старинен Несебър за част  от Световното културно наследство, а също така и  на наскоро приетия План  за управлението му.

И жителите и гостите на  Несебър  трябва да знаят, че това  в град със световна слава.

Рубриката ни започва с кратък коментар на д-р Стефан Пейков – преподавател по специалността „Управление на големи културни проекти” в ПУ „Паисий Хилендарски”:

Несебър в световното картографско наследство

 

 

Несебър присъства убедително в световното картографско наследство. Това присъствие показва недвусмислено дълготрайния интерес на европейския свят към Югоизточна Европа и в частност към черноморското крайбрежие и Несебър. Този интерес през вековете търпи постепенното развитие и обогатяване на знанията и представите за тях с помощта на картографията, пътеписната литература и изобразителното изкуство.

Европейските  християнски представи за България, българите и Европа се формират повече от хилядолетие и половина, и проявяват удивителна устойчивост във времето. Най-важният етап – началният, започва още през IV век сл.Р.Хр. – времето на активната християнизация на Балканите. Тя съвпада с преместването на столицата на Римската империя от Рим в Nea Roma (Byzantion – Константинопол – Цариград) и появата на българите в Европа и на Балканите. Това време е началото на новата роля на Несебър – град, който става основно средище на българо-византийските контакти.

За разработката на изложбата „НЕСЕБЪР И ЗАЛИВА В СТАРИ КАРТИ” е използван Дигитален архив „Тракия“ – ГЕОПАН, създаден и поддържан от Международния търговски и културен център •ГЕОПАН• Бургас. Идеята на изложбата принадлежи на директора на Управление „Старинен Несебър” Петя Кияшкина. Представените в изложбата в несебърската църква „Христос Пантократор” 16 високо технологически копия са подбрани сред 900 карти, пътеписи и гравюри. Те са събирани десетилетия от известни и богати архивохранилища и библиотеки във Франция, Германия, Испания, Италия, Великобритания, Австрия, Ватикана и много други. За първи път са включени някои лични колекции. В изложбата не можахме да покажем новото попълнение на Дигитален архив “Тракия” – част от картографската колекция на Българската Екзархия в Истанбул и едно откритие, вероятно продукт на Иранската картографска школа.

Местоположението на България като част от “единствената сухоземна врата“ между Европа, Азия и Африка определя постоянния интерес на европейската географска наука към нея. Пътната мрежа и пристанищата, свързващи страната с останалия свят са не само сред най-древните, но и сред най-дълго просъществувалите в Европа. Мястото на Несебър е илюстрирано богато с карти от различните направления на картографията – пътни, морски, континентални, исторически, търговски, етнографски и др., които обхващат периода от ІV до ХІХ век.

Сред подбраните от нас за представяне  в Несебър нюз 55 дигитализирани копия са извънредно интересните: Табула Пойтингериана (римски пътеводител от ІV в., достигнал до наши дни в копие от ХІІІ в.), морските карти на Петрус Весконте (1320-1321 г.) и Гилелмо Солери (1385 г.), Карта на древна Тракия от Абрахам Ортелиус (1585 г.), Карта на Влахия, Сърбия, България и Романия (Тракия) от Герард Меркатор (1589 г.), Карта на Царство България от Йохан ван дер Бруген (1737 г.) и много други, които се показват в размери и качество на оригиналите.

Европейската представа за Несебър и залива ще бъде разкрита за читателите на Несебър нюз с помощта на гравюри, придружени с откъси от исторически хроники и текстове от френски, немски, английски и други пътешественици. Те са преминавали през българските земи в периода от ХІV до ХІХ век. Най-известен от тях е големият приятел на българите – унгарският пътешественик и художник Феликс Каниц.

При  подготовката на това представяне са използвани разработките и консултациите на Димитър Стоименов – държавен експерт в ДАА, д-р Борис Давидков от Софийски университет, ст. н. с. Боян Бешевлиев от Института по балканистика при БАН, полк. от резерва Николай Николов – Троян и др.

Надяваме се, чрез Несебър нюз, да покажем на младите хора величието на старинния град, а на предприемчивата туристическа общност – нова възможност за утвърждаването му като световна културна и туристическа дестинация.

 

д-р Стефан ПЕЙКОВ, член на БКА и Комисията по дигитализация на картографското наследство на Международната картографска асоциация(ICA)

Print Friendly
FacebookСподели