Нинова написа мотивите за оставката на Дянков

Диляна Панайотова   Социалистката Корнелия Нинова „написа“ мотивите за оставката на финансовия министър Симеон Дянков. Той пък йразвали настроението преди конгреса на столетницата. Всичко стана по време на петъчния контрол. Нинова...
| Източник: News.bg

Диляна Панайотова

 

Социалистката Корнелия Нинова „написа“ мотивите за оставката на финансовия министър Симеон Дянков. Той пък йразвали настроението преди конгреса на столетницата.
Всичко стана по време на петъчния контрол.

Нинова попита министър Дянков относно финансовата политика на правителството. По думите й според редица експерти пред риск е изправено изпълнението на бюджета за 2012. За първите 2 месеца на 2012 износът е паднал с 6,1% в сравнение със същия период на 2011, обясни Корнелия Нинова.

Според нея тревожно е, че в същото време вносът нараства със 7,1%. Според данни на БНБ за първите месеци на тази годинанамаляват и чуждестранните инвестиции - 84,6 милиона евро за първите 2 месеца на годината спрямо 333 милиона евро за същия период на миналата година.

Икономиката се срива, притеснена е депутатката от БСП. За първите 2 месеца, по думите й, имаме дупка в бюджета от 565 милиона лева. Какво ще правите, г-н вицепремиер, имате ли резервен план за изход от това положение, попита тя.

Съжалявам, че преди вашия конгрес по-късно този месец ще трябва да ви разваля настроението, отговори Симеон Дянков. По думите му към април 2012 се очаква голям излишък, който ще стопи дефицита на повече от 2/3, отколкото е в момента. По този начин към края на месец април дефицитът на Българияще бъде ориентировъчно 0,2 – 0,3 % от БВП, похвали се финансист номер 1.

Притеснения относно бюджетната дисциплина на България и разходите, които ние трябва да направим въобще няма, категоричен бе Симеон Дянков.

„Какво отношение има конгресът на БСП към следното – 47% от българските домакинства са ограничили сериозноразходите си за храна и лекарства„, попита Нинова. С 2% е нараснала цената на живота през първото тримесечие на годината, 617 000 са безработните и обезкуражените при управлението на ГЕРБ, недоволна е червената депутатка. С доходи под границата на бедността живеят 23% от домакинствата, допълни Нинова.

Единственото отношение, което може да има към тези факти, станали при управлението на ГЕРБ, конгресът на БСП е, че може на този конгрес да се предложи решение на тези проблеми, изтъкна червената депутатка.

Дянков отговори на тази „атака“ с призива предишните управляващи да върнат солидните бонуси, които много щели да помогнат на бюджета.

Вие вярвате ли си, попита в отговор Корнелия Нинова. Уважаеми колеги, държавата не върви на добре, отворете си очите, обърна се тя към малкото депутати в пленарна зала и се обърна и към финансовия министър:

„Ако не можете да разрешите тези проблеми, просто подайте оставка – смятам, че имате и професионални и лични мотиви да го направите“.

Професионалните мотиви, по думите й, са в числата от работата на министъра, замразените доходи, спадът на инвестициите.

Човешкият мотив за оставка пък е определението, което премиерът Бойко Борисов дал на Дянков на конгреса на КНСБ, където според нея премиерът завел финансовия министър, зада го освиркат синдикатите.

Човешкото ви достойнство налага да подадете оставка, категорична бе червената депутатка.

Мотивите са оставката си финансовият министър изслуша с усмивка.

 

Print Friendly
FacebookСподели