Никола Вапцаров, внук: Книгата „Дело 585/ 1942” едва сега дава отговор на много въпроси за поета Вапцаров

Никола Вапцаров, внук на поета, в интервю за предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус” Водещ: Утре в къщата музей „Никола Йонков Вапцаров” в София ще бъде представена книгата „Дело...
| Източник: Агенция "Фокус"

Никола Вапцаров, внук на поета, в интервю за предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Утре в къщата музей „Никола Йонков Вапцаров” в София ще бъде представена книгата „Дело 585/ 1942 – Никола Йонков Вапцаров”. Бил ли е Вапцаров член на комунистическата партия и защо е приет посмъртно в нея 10 години след разстрела му? Защо през годините досега делото е било „прочиствано”? Отговорът на тези и още въпроси търси именно това издание. Господин Вапцаров, защо се заехте с издаването на тази книга, каква е нейната същност?
Никола Вапцаров: За нас, за нашата фамилия представляваше изключителен интерес това дело, защото делото е засекретено на 11 септември 1944 година по непонятни причини и е разсекретено 2011 година, когато ние го получихме със съдействието на господин Цветанов, министър на вътрешните работи. Така че за нас беше изключително интересно защо това дело толкова време е засекретено, какви са тайните, които то крие. И действително останахме страшно изненадани, защото много, много тайни и на много въпроси си отговорихме едва сега.
Водещ: Кой е основният въпрос, който намери своя отговор, благодарение на разсекретяването на това дело?
Никола Вапцаров: Те са много въпроси. Първо се изясни въпросът основно националната принадлежност на Вапцаров, защото с името Вапцаров и неговата поезия се спекулира, или така ако мога да се изразя, нашите комшии – братята македонци, с произхода на Вапцаров. В това дело, ние публикуваме автентичен документ, в който Вапцаров саморъчно е написал, че: „Аз, Никола Йонков Вапцаров, съм българин. Баща ми Йонко Вапцаров е българин, майки ми Елена Вапцарова е българка, сестра ми е българка и брат ми Борис Вапцаров е българин”. Така че това е едната точка, която ние установяваме и даваме отговор на общественото мнение в България и в Македония, естествено.
Водещ: Избрали сте книгата да бъде документална. Защо решихте, че това е най-добрият подход?
Никола Вапцаров: В книгата има един коментар от наша страна от около 50 страници. Но документалността на книгата е най-точния отговор на всички въпроси. Няма въпрос, на който да не се отговори с документ. Там всичко е казано и става ясно, кой е предателят, кои са предателите, дали Вапцаров е бил предател, абсолютно точно става ясно дали можем да го числим изобщо към хората, които могат да се нарекат предатели. Те не може да ги кажем, че са предатели, след като са платили с живота си, но това е основното, което изяснява делото.
Водещ: Бихте ли могли да кажете коя е най-голямата лъжа, която до момента е битувала за Никола Вапцаров и която, благодарение на разсекретяването на делото, се развенчава сега?
Никола Вапцаров: Те са много. Като започнем от учителите на Вапцаров, които след 9 септември се опитаха да се натрапят на общественото мнение, като Георги Караславов, като Христо Радевски – всичките пишеха, че са учители на Вапцаров, което се оказва, че не е вярно. Вапцаров не е имал нужда от учител, а той учи не само българския народ, той е и от световно значение. Това е една от точките, които засягаме. Другата точка е – даваме светлина по въпроса за тяхното арестуване. Средствата, които те са получили чрез Павел Шатев, те не са в партията, те са именно за съпротивата. Това са средства от помощите, хвърлени от англичаните през 1941 година за подпомагане на съпротивата, създаване на партизански отряди в България, Гърция и Сърбия. И ред други такива въпроси.
Водещ: Казахте, че делото е разсекретено съвсем наскоро, но освен това, през годините то е било и „прочиствано”. Оставате ли с впечатление, че заради това „прочистване” липсва една съществена част от историята?
Никола Вапцаров: Цялото дело е много сериозно прочиствано, прочистено или прочиствано, защото ние се натъкнахме на много интересни моменти. Значи, една страница, която носи номер на страница, изрязана от двете страни тя е в размер на 1 сантиметър. Това значи, че всичко отгоре на тази страница и отдолу е изрязано. Тези, които са давали показания пред следствените органи, са давали по два вида показания – едни дълги и едни къси. Прави впечатление примерно, че на основни, видни членове на БРП показанията им са четвърт страничка, а на другите, примерно на Вапцаров са 27 страници. Значи другите показания са изчезнали.
Водещ: Защо това дело е било неудобно толкова дълго време?
Никола Вапцаров: Това дело е било неудобно толкова дълго време, защото в него като го четете виждате имената на всички почти, които след 9 септември са ни ръководили. Сега, лошо или добре са ни ръководили, те са били част от това нещо. Една може би малко сталинска постановка ще изрека, но действително всеки, който се е допрял до Гешев, той е получил отмяна на смъртната си присъда, това значи, че е сключил сделка. И тези имена явно фигурират в списъка на помилваните от Гешев.
Водещ: Смятате ли, че с излизането на тази книга ще се промени отношението към Никола Йонков Вапцаров, историята ще има нов прочит?
Никола Вапцаров: Абсолютно. Тази книга, според мен, изчерпва на 90% писанията, които са правили изследователите на Вапцаров до този момент. Тя ще даде нов момент, нова постановка, ще извиси още повече неговия авторитет и в международен характер. Просто там се вижда и се прояснява истинският му характер на Вапцаров.
Водещ: Няма да можем да дадем цялостна представа за книгата, но тя със сигурност съвсем скоро вече ще бъде на книжния пазар.
Никола Вапцаров: Да, тя от утре ще бъде на книжния пазар. И смятам, че ще буди много голям интерес, защото още сега получаваме запитвания какво става, излезе ли книгата?
Водещ: Ето го и отговорът – от утре вече можете да намерите на книжния пазар новата книга „Дело № 585 от 1942 година – Никола Йонков Вапцаров” – книга, която не задава въпроси, а дава много отговори.
Росица АНГЕЛОВА

Print Friendly
FacebookСподели