Николай Цонев основава НПО за репресирани от ГЕРБ

| Източник:

4 години след показния си арест,

Николай Цонев основава НПО за репресирани от ГЕРБ

 

 

На 1 април 2014г. се навършват 4 години от ареста на бившия военен министър – Николай Цонев. Показният арест бе шумно оповестен по медиите и бе извършен в нарушение на личното достойнство, човешките права и закона.

 

През февруари тази година Софийският апелативен съд (САС) потвърди оправдателната присъда на Софийския градски съд и призна Николай Цонев за невинен по всички отправени му обвинения.

 

Николай Цонев съди България в Европейският съд по правата на човека (ЕСЧП) в Страсбург за начина, по който бе направен арестът, а именно, че след като бе обвинен за предлагане на подкуп, при задържането му е подложен на “унизително отношение”. Само преди месец излязоха данни от проверката на 1300 акции на МВР за периода 2009-2013  година , които потвърдиха, че арестът на Николай Цонев е извън закона.

 

В момента Николай Цонев основава неправителствена организация заедно с други граждани, репресирани от политиката на ГЕРБ.  В нея се включват няколко  ключови фигури, жертва на полицейщина и политически натиск от бившите управляващи. Идеята им е да дадат гласност за манипулациите и „скроените“ обвинения срещу тях и да потърсят персонална отговорност от съответните отговорници, което включва и колективен иск  в Международния съд за правата на човека в Хага.

 

Николай Цонев е председател на политическа партия „Нова алтернатива”.

 

Print Friendly
FacebookСподели