Николай ДИМИТРОВ:СТРЕМЕЖЪТ НИ Е ДА ПРЕВЪРНЕМ ОБЩИНАТА В МОДЕЛ

| Източник:

Николай ДИМИТРОВ-кмет на Община Несебър:

СТРЕМЕЖЪТ НИ Е ДА ПРЕВЪРНЕМ ОБЩИНАТА В МОДЕЛ ЗА УСТОЙЧИВ ТУРИЗЪМ  В СЪХРАНЕНА ПРИРОДНА СРЕДА

 

След първата копка за спортния комплекс в Стария Несебър и визуализацията му след завършването му


По този начин ще изглежда след завършването му Културният дом на площад „Жулиета Шишманова

 

 

-Г-н Димитров, след първото 3-месечие, какво е изпълнението на бюджета за Община Несебър?По-точно, какво е изпълнението на приходната част на бюджета?

-Краткият отговор е,че изпълнението на бюджета за 3-месечието е както през миналата година, като по някои показатели е малко по-добре.

 

-Зададох Ви този въпрос,тъй като от изпълнението на приходната част зависи обезпечаването на строителната програма на общината,както и всички останали плащания.Кои са обектите,по които се работи през настоящата година?                                                                                                                                       -Приходната част на общинския бюджет за 2015 е в размер на 63 540 000 лв.От тях приходите от местни дейности са 56 353 760  лв.Данъчните приходи са 24 800 000, а не данъчните 18 875 186 лв.

Изпълнението на приходите за 3-месечието ни дава възможност да продължим усилената работа по двата най-важни инфраструктурни проекта.

Първият от тях  е ПСОВ Равда-Ахелой с дълбоководно заустване,чието завършване е планирано за края на м.август, а пускането в експлоатация на станцията ще спомогне за по-нататъшното развитие на основния отрасъл на района – туризма.

Другият значим обект е Претоварното депо за отпадъци, с чието завършване ще започне модерното третиране на отпадъците.

Финализирането на  тези два големи инфраструктурни проекта, ще повиши качеството на съществуващите услуги за пречистване на отпадните води, a отпадъците ще бъдат третирани по нови стандарти, което ще намали отрицателното въздействие върху околната среда.Което пък от своя страна е факторно за развитието на туризма в региона.

 

-По кои други обекти се работи?
-Продължават строително-монтажните работи за:  детската градина в Стария Несебър, Културния център с подземен паркинг в новия град, реконструкцията и разширението на пътна връзка от първокласен път I-9/E-87/ (вход на гр. Несебър) до кръгово кръстовище Несебър – кк “Слънчев бряг“, асфалтовата настилка в жк „Черно море“, крайморския парк в Равда.

След първата копка в Оризаре продължава работата по изграждането на модерен парк за отдих и спорт.Новата придобивка ще е достъпна за хора в неравностойно положение. Обектът е разделен на две части-паркова и за спорт. В първата е предвидено да има сух фонтан, изграден на принципа „Обливаща вода“, където водата струи и се стича по 3 стоманени сфери с различен диаметър.Той ще бъде художествено осветен с 4 броя LED прожектори.По цялата алейна мрежа ще са разположени пейки, а до единия от двата входа на парка ще има чешма.

Спортната зона на обекта ще включва заградени игрища – за мини футбол и комбинирано за баскетбол-волейбол, както и зона за фитнес упражнения на открито.

Новата придобивка ще е още една крачка в подобряване условията на живот и почивка в Оризаре. Преди време в селото беше изградена площадка за деца от 3 до 12 г., бяха преасфалтирани 3 улици, а тротоарите им бяха асфалтирани. Нова визия получи и пенсионерският клуб в Оризаре.

В процес на проектиране е самостоятелен котел за парно отопление на детска градина „Радост“, където в края на 2014 г. беше подновена дворната настилка. Проектира се и пристройка към нея за още една група деца на възраст 5-6 г., както и физкултурен салон.                                                                                                                                                                  Предвидени са и средства за изграждането на пешеходен мост над река Бяла в селото.

Започна изграждането на канална помпена станция с напорен тръбопровод от Тънково до КПС № 15.Обектът е заложен в капиталовата програма на община Несебър и се финансира от бюджета й. Проектът предвижда изграждане на канална помпена станция „Тънково“, напорен тръбопровод с дължина 3818 м и гравитачен участък с дължина 371 м.                                                                                                                                                                                                                                                       По него отпадните битови води ще се отвеждат от канализационната мрежа на селото и тяхното заустване ще става в черпателния резервоар на изградената канална помпена станция № 15, ситуирана в индустриалната зона на кк „Слънчев бряг“. Оттам пък ще се отвеждат към реконструираната и модернизирана пречиствателна станция в Равда.           Предстои  изграждането на канализационната мрежа в Гюльовца, която заедно  с тази  на Оризаре, представляват общ интегриран воден проект. Предвижда се изграждането на обща, локална пречиствателна станция, която ще се намира в землището на Оризаре и ще обслужва двете села.

Наскоро заедно с кмета на Обзор Христо Янев направихме първа копка на тенискорт с изкуствена настилка. Бъдещата придобивка се намира на свободен терен на съществуващия стадион в Обзор и е част от обекта „Модернизация и доизграждане на съществуващ спортен комплекс“. Като изграждането на тенискорта ще се извърши изцяло с пари от бюджета на Община Несебър.

Това е поредната  придобивка, която заедно с останалите започнати проекти, значително ще подобрят условията на живот и почивка на населението в Обзор.

В края на февруари пак на стадиона започна изграждането на мини игрище за футбол с  европейски средства по Оперативна програма за развитието на сектор „Рибарство“.

По същото време стартира и изграждането  с пари от бюджет  на Община Несебър на битово-фекална канализация за поземлени имоти в кв.51, където е ситуирана и ОДЗ „Обзорче“.

Предстои  канализацията да бъде готова преди този летен сезон. Друг проект с европейски пари по Оперативна програма за развитието на сектор „Рибарство“ бе започнат в края на миналата година –  „Изграждане на екопътека „Калето“ в местността „Седлото“ в землището на Обзор.

В града бе обновено помещението на временния пенсионерски клуб – освежено, ремонтирано, обзаведено и снабдено с климатик от кметство Обзор и Община Несебър.

В момента в Обзор се строи и читалищен културен център, който се очаква да отвори врати тази година.

Поредният проект с местно значение по който се работи е мини футболно игрище в Гюльовца. Обектът се финансира от бюджета на Община Несебър и се предвижда да бъде завършен в съкратен срок. Мини футболното игрище е с размери  40 на 20 м., разчертано и оборудвано според нормативните изисквания на спорта.

То ще бъде изградено със специализирана настилка – изкуствена трева. Предвидени са и седалки за посетителите. Обектът граничи със съществуваща зона за силови упражнения и се намира до читалището в населеното място.

Спортна площадка се изгражда и на полуостровната част на града.

Обектът,финансиран от общинския бюджет, се намира в близост до северния голям паркинг. Мини футболното игрище е с параметри 35 м. на 20 м., а на неговата площ напречно ще бъдат разположени две любителски баскетболни игрища.

Достъпът до спортната площадка ще се осъществява през 4 входа – два откъм северната обиколна пешеходна алея, един от изток и един от запад. Предвидено е и специално осветление, както и пейки за посетителите  в южната му част.

Обектът ще се строи поетапно, защото съвсем скоро влиза забраната за строеж по Черноморието и Община Несебър ще спази буквата на закона.

Със старта на новото съоръжение Стария Несебър ще придобие още по-привлекален облик от една страна, а от друга ще стимулира развитието на спортната култура у децата.

 

-През изминалия програмен период Община Несебър е усвоила ,и е в  процес на усвояване, на проекти на стойност над 120 млн. лв. по всички оперативни програми на Европейския съюз във  всички сфери на социално-икономическия живот. 

За какво се кандидатства в следващия програмен период?

-Кандидатстването през новия програмен период произтича от гласувания от Общинския съвет Общински план за развитие на община Несебър за 2014-2020 г.

През новия програмен период ,който обхваща следващите 4 г.  сме предвидили  за реализация  общо 158 проекта за над 350 млн. лв., разпределени по приоритети  и нужди  на всички населени места .

Това са  проектите за   интегрирани водни проекти в Оризаре и Гюльовца, за канализационни системи и локални пречиствателни станции  , изграждане на нови общински  пътища – /Емона Тънково/, разширението на пътя между Кошарица и Слънчев бряг  , изграждане на стадиони , изграждането на рибарското пристанище в старата част на града, и лодкостоянки в морските селища ,на нова мултифункционална спортна зала ,  доизграждане на вело и пешеходни алеи  ,тържища за плодове и зеленчуци, еко-парк ,зони за отдих и и забавления с аквариум , нов културен дом със съпътстваща инфраструктура , изграждане на тротоари в жк „Черно море”, рекултивация на съществуващото сметище ,реализация на различни енергоспестяващи мерки ,соларно осветление.

Планирали  сме и довършването на Духовния път „Вяра в Несебър” , за да обхванем всички паметници на културата в Стария град .

Привличането на средства по европейските програми ще способства за постигането на заложената визия за развитие на общината към която се стреми общинското ръководство: „Община Несебър – модел за устойчив туризъм в съхранена природна среда с развита икономика, осигуряваща професионална реализация и висок жизнен стандарт на населението”.

 

-Лятото в Несебър е и фестивално лято.Какво да очакват жителите и гостите на града и общината през настоящото лято?

-Датите на основните фестивални прояви са обявени в официалния сайт на Община Несебър.Ако започнем отзад-напред от 30 август до 14 септември е Междунарoдният фестивал на меда,от 28 до 30 август е поп-рок феста,организиран от народно читалище „Яна Лъскова 1905”.От 20 до 25 август е междунарoдният фестивал „Съзвездия в Несебър”,чийто организатор е Общинският детски комплекс /ОДК/.ОДК е организатор и на международния фестивал „Слънце,радост,красота” от 15-21 юни.На 11 и 12 юни е международният фестивал „Отечество”,организиран от „Неда тур”,а от 8 до 11 юли е гимнастическия фестивал.

Първата проява от 5 до 7 юни е фолклорният фестивал „Несебърски накит”, организиран от народно читалище „Яна Лъскова 1905”, а най-новият фестивал от 2 до 7 юли е „Несебър – остров на изкуствата”,организиран от ОДК.

Интервю на Максим МОМЧИЛОВ

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели