Никога коалиция с ДПС, зарече се Първанов, учредявайки партия АБВ

 Диляна Панайотова © БГНЕС Датата за изборите 5 октомври ще е изпитание за партии като АБВ и за извънпарламентарните формации, които не разполагат с голям финансов ресурс и медийна подкрепа....
| Източник: news.bg

 Диляна Панайотова
учредяване абв© БГНЕС

учредяване абв

Датата за изборите 5 октомври ще е изпитание за партии като АБВ и за извънпарламентарните формации, които не разполагат с голям финансов ресурс и медийна подкрепа.

Тази позиция изрази президентът Георги Първанов в словото си към учредителната конференция за „раждането“ на АБВ като партия. (По-късно, по време на закритата за медиите част от конференцията, Първанов е избран за предскедател на новата партия)

Той изтъкна, че форумът на АБВ се провежда в тежка за страната обстановка. В сравнение с банковата криза през 90-те обаче, по думите му, страната ни днес е много по-стабилна.

Няма лидерство, отсъства държавническа отговорност няма готовност за разумни, взаимни, работещи компромиси, смята Георги Първанов. Затънали сме в блатото на най-тежката конфронтация, изтъкна той като според него дори има „разкол в държавата“.

Покушението срещу отделни банки е на път да взриви обществото според Първанов. Той коментира, че енергетиката ни е в срив, непознат от десетилетия.

В рамките на този парламент, по думите му, текат разговори, договорки. Виждаме един стремеж от години на две от формациите, наричащи себе си основни, да затворят политиката в един двуполюсен модел, заяви Георги Първанов.

Стига с това полюсно мислене в българската политика, призова той. Ние бихме могли да изведем България от полюсността, убеден е Първанов. АБВ трябва да е алтернатива на омразата, злобата и агресията, иска той.

В словото си Първанов за пореден път се обяви за президентска република. Ще се опитаме да реабилитираме пряката демокрация, изтъкна той и настоя да се провеждат повече референдуми за важни въпроси. АБВ иска силен мажоритарен елемент при смесена избирателна система.

Първанов призова да не се гледа на политиката като на една вечна предизборна кампания. Управлението не е бабаитлък, а преди всичко ангажимент да се решават проблемите на хората, смята той.

За да бъде изведена сраната от кризата според него са нужни нетрадиционни мерки. Трябва ни действие, каквото в момента няма, подчерта Първанов.

Според него големият дефицит на българската политика днес е липсата на защита на националния интерес. Днес образът на България е по-мрачен, по-изкривен от когато и да било, каза Първанов и предупреди, че гласът ни не се чува. Стои въпросът за оцеляването на българското, допълни експрезидентът.

Той сподели, че е привърженик на еднопартийно управление, но при тази разпокъсаност на политическата система, това едва ли е възможно. АБВ ще партнира с всяка национално отговорна формация, която има своя авторитет и отговорност в обществото, заяви Първанов.

Извън всякаква бъдеща коалиция той постави ДПС, което бе посрещнато с бурни аплаузи в залата.

Новата партия иска и по-малко държавна субсидия за партиите.

Той не приема упрека на БСП, че АБВ е отнела от гласовете на червените. Демокрацията предполага състезание на идеи и политики, каза той и допълни: „Всеки, който разчита на монопола ще претърпи разочарование“. Георги Първанов коментира още, че от липсата на конкуренция е загубила столетницата.

Като двуличие той определи воденето на преговори между БСП и ГЕРБ за съвместно управление. АБВ ще води преговори след изборите за коалиция, само ако е в позиция да поставя условия, а не да бъде „петото колело“.

Лидерът на АБВ се закани да предлага по-социална политика от традиционната левица. По делата да ни съдят, не по декларациите, коментира Първанов.

В момента според него има коалиция на плоския данък, в която влизат всички парламентарни партии. Затова формацията е готова да предложи данъчни закони.

Партията няма да гаси пожари със социални помощи. Днес лявото не е достатъчно мотивиращо, каза още Георги Първанов. Ние ще бъдем алтернатива на лъжепатриотизма, менте национализма, закани се още той.

Президентът оцени високо АБВ като гражданско движение, което е давало идеи и позиции.

Гражданският елемент трябва да бъде запазен и развит в бъдещи инициативи, категоричен е лидерът на АБВ. Той е доволен от формата на участие на движението в европейските избори. АБВ е работеща коалиция, която трябва да бъде съхранена, изтъкна експрезидентът.

Стана ясно от словото му, че имало желание на други формации да се влеят в АБВ. Перспективата за разширяване на АБВ като коалиция е реална, смята той.

Близо 700 учредители дойдоха в НДК за „раждането“ на новата лява формация. Първанов бе изключително доволен от сърбания кворум. За разлика от българския парламент ние събираме кворум от раз, пошегува се президентът с два мандата в периода 2002-2012.

Много букети, също така, получи днешният рожденик Георги Първанов преди началото на учредителната конференция. Самата учредителна конференция започна по традиция с Националния химн.

По-късно, по време на закритата за медиите част на конференцията, Георги Първантов бе избран за председател на новата партия, заедно с ръководния орган – Изпълнителен съвет на партията:

Георги Първанов Проф. Борислав Борисов Ивайло Калфин Румен Петков Росица Янакиева Емил Кало Бойко Радоев Д-р Евгений Желев Андрей Бунджулов Дилян Енкин Д-р Емил Константинов Трендафил Величков

Print Friendly
FacebookСподели