Ние договорихме евроспоразумението до 2020-та, припомни Орешарски във Фейсбук

news.bg © БГНЕС Споразумението за партньорство с ЕК за 2014-2020 е договорено от правителството на Пламен Орешарски. Това написа самият той в профила си във Фейсбук. Това е първият коментар,...
| Източник:

news.bg
пламен орешарски, мс, орешарски© БГНЕС

Споразумението за партньорство с ЕК за 2014-2020 е договорено от правителството на Пламен Орешарски. Това написа самият той в профила си във Фейсбук. Това е първият коментар, който Орешарски прави откакто сдаде поста министър-председател. Той е предизвикан от  факта, че президентът Росен Плевнелиев е отбелязал сред успехите на служебния кабинет и финализирането и влизането в сила на споразумението.

Бившият премиер припомня, че споразумението е потвърдено на 7 август от ЕК, а до 6 август действало оглавяваното от него правителство.

„Припомням и думите си от този ден: оставихме нивото на фискалните резерви над 8,5 млрд. лева, което гарантира не само успешното превъртане на стари правителствени дългове до края на тази и началото на следващата година, а и по-спокойното управление на ликвидността на публичните финанси“, пише още Орешарски.

Той посочва, че на 7 август е дошла и новината от Брюксел, а именно, че Европейската комисия сключва споразумение за партньорство с България относно използването на структурните и инвестиционни фондове на ЕС за растеж и работни места през 2014 – 2020 г.за следващия програмен период.

Пламен Орешарски благодаря за обективната оценка за работата на ръководеното от него правителство, защото документът е разработен в диалог и с широкото участие на всички партньори – държавната администрация, регионалните и местни власти, социално-икономическите партньори, академичната общност, редица неправителствени организации, медии и други.

Той изтъква и още един факт – че са ускорили усвояването на европейските фондове в съответствие с реалните предизвикателства на закъсненията и късите срокове. Само за година са разплатили близо 20 % при под 40 % за предишните шест години. Зинаида Златанова и ресорните министри с техните екипи заслужават поздравления, изтъква Пламен Орешарски.

Той подчертава, че с одобреното на 7 август споразумение се трасира пътят за инвестиране на общо 7,6 млрд. евро финансиране по линия на политиката на сближаване в периода 2014 – 2020 г. България също така получава 2,3 млрд. евро за развитие на селските райони и 88 млн. евро за рибарство и морско дело.

Print Friendly
FacebookСподели