НЕ УЧЕБНИК,ИСТОРИЯТА НАПИСА ДАНЧО ЙОВЧЕВ

Анелия Иванчева Нашият Данчо безапелационно стана великанът на световната спортна гимнастика Йордан Йовчев. Данчо бе този, който заби историческия български гвоздей на Олимпиада 2012 в Лондон. И то още в...
| Източник: Vsekiden.com

Анелия Иванчева

Нашият Данчо безапелационно стана великанът на световната спортна гимнастика Йордан Йовчев. Данчо бе този, който заби историческия български гвоздей на Олимпиада 2012 в Лондон. И то още в първия ден на Игрите. Кой друг от цялата световна спортна гилдия е изправял на крака цяла зала не на олимпийски финал, а в квалификации.

Публиката скочи на мига, когато легендарният български гимнастик на 39 години изигра по великански съчетанието си на халки и се нареди за финала сред 8-те от десетките си колеги на тийнейджърска възраст. Коментарът на водещия в залата, че българинът Йордан Йовчев е „учебник” в гимнастиката, взриви още повече аплодисментите.

Чудото Данчо сътвори с частично разкъсан бицепс и счупена наполовина китка. Като че ли да докаже, че не случайно и не като някакъв компромис БОК в последния момент избра Йовчев да носи знамето на България на церемонията по откриването на Игрите в Лондон. И го доказа още на следващия ден – стигна по уникален начин уникалния олимпийски връх.

Оттук нататък, ако чуем родния химн в която и да е спортна дисциплина в Лондон, той ще е и за Йовчев. А и да не го чуем – българската „Мила Родино” вече звучи за Данчо. Защото той категорично написа не само учебник по гимнастика – написа историята в своята Шеста Олимпиада.

Print Friendly
FacebookСподели