Не превръщайте изборите във вътрешно партийна касапница, призова Станишев БСП

Диляна Панайотова © Пресцентър БСП БСП започва нов ляв разказ за България. „Местните избори не са просто избор на 265 кметове и не са състезание кой повече улици ще асфалтира,...
| Източник: news.bg

Диляна Панайотова
станишев варна© Пресцентър БСП

БСП започва нов ляв разказ за България.

„Местните избори не са просто избор на 265 кметове и не са състезание кой повече улици ще асфалтира, кой колко повече градинки ще засее и кой повече панелки ще санира“.
Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на семинара във Варна на БСП на тема „местните избори-важна битка за БСП“. Над 200 социалисти се включиха в морската дискусия на левицата.

Според бившия лидер на социалистите у нас вотът на есен ще утвърди или пренареди политическото пространство, ще закрепи или разклати статуквото. Тези избори ще са  изходна точка за президентските избори, по мнението му. Тези местни избори са от национално значение, обясни Сергей Станишев.

Той иска червените да се борят срещу тоталното превземане на държавата от една политическа сила ГЕРБ. Партията на Борисов искала тотален контрол.

По мнението на президента на ПЕС битката за местна власт не е предрешена. ГЕРБ са партия на малцинството, обясни Станишев. На последния вот управляващата партия спечелила доверието на 20% от всички граждани с право на власт. Те са малцинство по отношение на българските граждани, отчете той, като по думите му, това е шанс и възможност за БСП. Те обаче могат да вземат тези избори убедително, ако ние им го позволим, обясни Сергей Станишев.

БСП имала интерес на тези избори да има висока избирателна активност. Именно масовото гласувано щяло да попречи на купения вот майстори, в което били ГЕРБ и ДПС.

БСП трябвало да вземе поука от начина, по който ГЕРБ правят избори – сякаш са национални. Вярвам дълбоко в потенциала на БСП, в човешкия, политически потенциал, изтъкна Сергей Станишев.

Няма предварително спечелени или загубени избори според него. На изборите левицата трябвало да заложи на печелившите кандидати. Партията не е дискусионен клуб, тя е инструмент за правене на политики, обясни той.

Да не се подхожда бюрократично към избора на кандидатите на червените, поиска Сергей Станишев. Левицата трябвало да бъде открита платформа за всеки. Открито състезание за всеки, който иска да се включи в изборите да инициира БСП по читалища, предложи още президентът на ПЕС.

Той настоя изборите да не се превръщат във вътрешно-партийна касапница. Рискове има, но без риск нищо не се постига, на тези избори трябва да се действа смело, убеден е Сергей Станишев.

Опонентите ни ще се опитат да преодолеят така наречените червени крепости, предупреди още той.

БСП трябва да излезе със собствени инициативи, призова той. Президентът на ПЕС поиска и местни допитвания по инициатива на столетницата.
Ще ни дърпат към миналото, ние ще гледаме към бъдещето, обясни Станишев. Трябва да се разграничим от Атака, поиска още той, припомняйки общата позиция за дълга между двете формации.

Станишев коментира и тенденциите в партията към „сектантство“, както се изрази той. Това няма да ни доведе до добро, подчерта шефът на ПЕС и настоя столетницата да не се самозатваря.

На конгреса той очаква партията да се заеме с проблемите на обществото. Да започнем нов ляв разказ, от който България има нужда, призова президентът на ПЕС.

Управлението на „Бойко Борисов 2″ според лидера на ПЕС е управление на лъжата и БСП трябва да бъде организатор на обществена съпротива срещу изтегления 16-милиарден заям и други безобразия на управляващите.

Станишев скочи и срещу идеята на здравния министър за възстановяване на здравни вноски от неосигурените. По мнението му, много от тези хора не плащат вноски, защото са бедни и нямат пари. Пари от здравеопазването изтичат чрез източване чрез лекарствената политика на НЗОК, а и никнат като гъби частните болници, оставяйки без достатъчно средства държавните болници.

Честито, ще вземе на босия цървулите и така ще решим проблемите на здравеопазването, иронично коментира президента на ПЕС.

Print Friendly
FacebookСподели