НЕСМЕНЕН И ЛЕГИТИМЕН ……СТАРИЯ БОРД НА „СЛЪНЧЕВ БРЯГ“ АД

| Източник: Максим МОМЧИЛОВ

НЕСМЕНЕН И ЛЕГИТИМЕН                                                                                                                                                                         Съветът на директорите на „Слънчев бряг”АД,съставен от: Златко Димитров, Иво Маринов, Константин Лефтеров,Соня Енилова и Мариела Павлова си остава несменен и легитимен.    

                                                                                                                                                                                                       За историята:

-На 23.12.2013 представителят на МИЕТ Любомир Илиев  на самото ОСА вместо предварително обявения процедурно състав на СД по заповед на министър Стойнев предложи друг.Решенията на събранието бяха обжалвани в съда и СД не бе регистриран.

 

- На 23.06.2014 се зароди традицията на ОСА да присъстват потенциалните нови членове на СД.Представител на МИЕТ на събранието бе Цветан Цирков.Решенията бяха обжалвани за пореден път в съда.Новият СД отново не бе регистриран.

 

 – На 12.06.2015 традицията за присъствие на новите членове на СД се прояви за втори път.Те бяха предложени от Албена Михайлова -упълномощен представител на МТ.Но решението за техния избор,както и другите решения на ОСА така и не бяха регистрирани от съда.

 

 – На 29.06.2015,въпреки обжалването на решенията на извънредното ОСА,проведено на 12 юни,от Министерството на туризма насрочиха ново събрание.Представител на държавата бе Борислав Петров /вдясно на сн./Съдът отново не регистрира взетите решения/на снимката горе/

 

Първият опит за смяна на Съвета на директорите /СД/ на «Слънчев бряг»АД /СБАД/ се състоя на  23.12.2013.Тогава според първоначалната заповед на министъра на икономиката,енергетиката и туризма /МИЕТ/ Драгомир Стойнев на насроченото oбщо събрание на акционерите /ОСА/ се предлагаше да избере нов СД в състав: Йордан Георгиев,Евгени Мосинов,Румен Кулев, Светлодара Петрова и Валентин Михалев на мястото на СД,избран първоначално на 04.05.2010 и съставен от: Иво Маринов, Златко Димитров, Константин Лефтеров,Соня Енилова и Мариела Павлова.                                                                                                                                                                                На На самото ОСА в последния момент по предложение на  МИЕТ  бе взето решение за друг СД в състав: Йордан Георгиев, Румен Кулев, Веселин Маринов, Светлодара Петрова и Таня Власиаду. Това решение,както и всички останали на ОСА бяха обжалвани в Бургаския окръжен съд /БОС/.

Независимо и въпреки това, преди произнасянето на БОС,по заповед на Стойнев на 23.06.2014 бе насрочено ново ОСА,на което представителят на МИЕТ адвокат Цветан Цирков обяви,че няма да има проблем по вписването на решенията на събранието, респективно-на новия СД. Взетите решения от ОСА обаче също бяха атакувани в съда и вторият опит за смяна на СД с председател Иво Маринов си остана неуспешен
На 12.06.2015  бе направен трети опит за смяна на СД.По заповед на министъра на туризма /МТ/Николина Ангелкова извънредното ОСА взе решение да освободи досегашните  членове на СД: Златко Димитров,Иво Маринов, Константин Лефтеров,Соня Енилова и Мариела Павлова  и избра нов СД в състав: Златко Димитров,Живко Табаков,Неделина Ташева,Живко Димитров и Лидия Иванова. По предложение на представителя на МТ Албена Михайлова за председател на СД бе избрана Лидия Иванова.Решенията на извънредното ОСА обаче бяха атакувани в БОС и съдът спря регистърното производство по тяхното вписване.По този начин СД с председател Иво Маринов отново остана несменен и легитимен.

Без да изчака решението на БОС по решенията на извънредното събрание Ангелкова насрочи на 29 юни редовно ОСА,чиито решения също не бяха вписани от Агенцията по вписванията /АВ/ към БОС.Така СД с председател Иво Маринов за четвърти път си остана единственият легитимен,а казусът по легитимирането на новоизбрания СД с председател Лидия Иванова минава през насрочване на ново ОСА.                                                                                                                                                                                                  Междувременно БОС с решение  № 255 /03.07.2015 приема жалбата на СБАД от 25.06.2015 за основателна срещу АВ  и отменя отказа за вписване на заявените обстоятелства: освобождаване и заличаване на действащия СД на дружеството и избор на нов СД на дружеството с тригодишен мандат.Като с решението се дава указание на АВ, да извърши заявеното вписване.

На 09.07.2015 БОС коригира вече взетото решение №255/03.07.2015.С решение №264 съдия Дарина Костова констатира,че съдът действително е допуснал очевидна фактическа грешка в изписването на диспозитива на решение №255, като в разпореждането, с което дава указание на АВ да извърши заявеното вписване не е посочил изрично, че това следва да бъде направено след отпадане на основанията за спиране на регистърното производство, каквито мотиви са изложени и, което следва  по силата на закона с оглед постановеното спиране на регистърното производство по същото заявление.

Единствената причина за излагане на подобен мотив и допълване на решението с този диспозитив е обстоятелството, че на съда е служебно известно, че спиране е постановено по т.д. №332/2015  по молба на Пенка Вълкова до приключване на производството по предявения иск с правно основание чл.74 от ТЗ, по което е образувано т.д.№318/2015  на БОС.

Мотивиран от горното, БОС допуска поправка на явна фактическа грешка в Решение №255/ 03.07.2015 постановено по т.д.№331 по описа на съда за 2015, като в  диспозитива вместо:„дава  указание на АВ, да извърши заявеното вписване”, да се чете:  „ дава указание на АВ, да извърши заявеното вписване, след отпадане на основанията за спиране на регистърното производство “.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Преди окончателното произнасяне на съда по молбата на Пенка Иванова по т.д.332/2015 г. СД с председател Иво Маринов остава единственият легитимен орган на СБАД.

Със спирането на регистърното производство се потвърди заформилата са още от 2005 г. традиция решенията на ОСА на „Слънчев бряг”АД да бъдат спирани от съда.По времето,когато министър на МИЕТ бе Драгомир Стойнев,бе направен опит за провеждане на две ОСА,но съдът стопира взетите от тях решения.

И не без основания,и не само за Слънчев бряг,а въобще за туризма,се заговори за стойневщината,като синоним за некомпетентност,а оттам и за профанизация при решаването на съществуващите проблеми в туристическата сфера.

Но както се вижда и без Стойнев,решенията на ОСА на „Слънчев бряг”АД са абонирани за съда.

Летописец:Максим МОМЧИЛОВ

Print Friendly
FacebookСподели