НЕСЕБЪР – В НАЙ-КРАСИВАТА КАРТА НА ЧЕРНО МОРЕ

| Източник:

Продължава рубриката ни  „Несебър и залива в стари карти” (IV-XIX). Посвещаваме я на 30-годишнината  от обявяването  на Старинния  Несебър за част  от Световното културно наследство/1983 г./, а също така и  в подкрепа на наскоро приетия План  за управлението му.

Щастливи сме,че за първи път младите хора в Несебър,неговите жители и гости,както и многото приятели на този уникален град от страната и света ,ще се запознаят така системно с тази изключителна колекция.

Публикациите ,които  правим , са благодарение на  приятелското ни  сътрудничество с  Международния търговски и културен център ГЕОПАН и лично на неговия президент д-р  Стефан Пейков,който представя  следващата карта :

Тя е дело на Диого Хомем. Известна е като Морска (портуланна) карта на Черно море от 1559 г.

Ето и нейните характеристики:

 

 

Рисувана, цветна, 58,6 х 44 см

Френска национална библиотека – Париж

Карти и плановеRés. Ge. DD. 2003

Представяме я по изображение от Дигитален архив “Тракия” – Геопан

 Така изглежда част от българското крайбрежие – в детайл през 1559 г.Горе е залива на Урдовиза. Следва Азине (Приморско), големия Бургаски залив – в дъното е Скафида

 

Този портулан е наречен от специалистите “най-изящната европейска карта на Черно море”.

Диого Хомем (1530-1576) е от най-известните португалски майстори на портуланни карти. Живее и работи в Лисабон, Лондон и Венеция. Става популярен със своите Carta Nautica (1569) и Portuguesse Atlas (1558-1561).За портулана на Черно море – една от най-красиво изработените карти, Хомем използва достатъчно сериозни и надеждни данни, които поставя върху добра картна подложка. Надписът ОCCIDANS (запад), поставен в лявата част на картата обозначава българското черноморско крайбрежие. На този едромащабен портулан Несебър и Залива са представени с най-точните си изображения. Несебър (Mesembre) е изписан (но вече не в червено) успоредно на тогавашния полуостров, а в пристанището е отбелязана плитчина (риф, скала), която е известна от текст от втората четвърт на XV век. Впрочем, днешните морски специалисти твърдят, че с малка подготовка може да се плава в Черно море и по тази карта.

Остава ни само – да опитаме …

 Анонимен венециански портулан (ХVІ в.): “От Созопол до Месиври (Несебър) са 18 мили. Месиври е град и пристанище и (има) пясъчен рейд. Корабите се обръщат към града към запада. От Месиври до Ахило (Поморие) са 14 мили. Ахило е град и добро пристанище и има солници. От Месиври до Варна са 100 мили по картата от североизток към изток. От Месиври до нос Лемано (Емине) по картата от североизток към изток са 30 мили.” 

 

д-р Стефан  ПЕЙКОВ –

член  на Българската картографска асоциация (БКА)

Print Friendly
FacebookСподели