НЕСЕБЪР ВЪВ „ФРЕНСКИ СТРАНИЦИ” В ПАРИЖ

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ ПРЕДСТАВЯ

СВОИТЕ „ФРЕНСКИ СТРАНИЦИ” В ПАРИЖ

(Най-интересните от тях са посветени на Несебър)

 

         България ще представи своето Черноморско крайбрежие с изложба в в Париж, съобщи Българския Културен институт във Франция,научи  Несебър нюз от ГЕОПАН.

Дипломатическият институт към Министъра на външните работи на Република България със съдействието на Международния търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас подготвят впечатляваща експозиция: „Европейското откриване на Черно море. Френски страници” /France-Bulgarie: redécouverte de la Mer Noire. Les débuts. /географски карти, фотографии, архивни документи, гравюри/ в Париж, 1-18 март 2016 г.

Българската културна инициатива носи силно и запомнящо се  послание –  време е отново да прочетем „френските страници” за черноморското ни крайбрежие от последните столетия – те изискват  да ги преоткрием и продължим.

Черно море е морска граница на България и заедно с това вече е част от източната граница на ЕС. Въпреки, че е маркирано с далеч по-ранни усилия на морски капитани, търговци и пътешественици, същинското европейско „преоткриване“ на Черно море започва почти едновременно със създаването на новата българска държава през 1878 г. В изграждането на българския морски флот и в развитието на пристанищната инфраструктура историята е отредила най-високо място на българо-френските политически, делови и човешки отношения. Чрез изложбата ще оживеят пред очите ни образите на пътешественици,  командири и проекти, пристанища и стари карти, фарове и котви.

Изложбата „Европейското откриване на Черно море. Френски страници“ представя този кратък, но изключително важен исторически епизод – пример за конструктивно и плодотворно сътрудничество, който заслужава своето място в паметта ни.

„Историята не ни учи на нищо, защото съдържа примери за всичко“ казва Пол Валери. Този провокативен афоризъм се потвърждава и от пъстрата история на българо-френските отношения. Припомняйки чрез изложбените експонати един от светлите мигове на тази история, българската културна инициатива приканва да пренесем в настоящето един от добрите й уроци и да изразим своята почит към френските офицери, инженери и индустриалци, участвали в градежа на българската марина и националната  морска култура.

Нека, така както френските фарове на Шабла, Калиакра, Варна, Галата, Емине, Пристанище Бургас, остров Св. Анастасия и остров Св. Иван, строени преди повече от 100 години, продължават да сочат със светлините си черноморските пътища, така светлите примери на лейтенант Пол Мори и капитан втори ранг Пол Пишон – създатели на българския флот, да останат наш ориентир по вълните на времето.

В проекта на изложбата, е предвидено представянето на „френските страници” по Черноморското крайбрежие от Шабла до Ахтопол, заедно с изградените с френско участие пристанища Варна и Бургас. След участието в Париж, изложбата ще посети Марсилия, където ще бъде дарена на френската страна и експонирана постоянно.

Консултанти на изложбата са: проф.дин Иван Карайотов, доц.д-р Виолета Василчина и д-р Атанас Панайотов – капитан II ранг от резерва.

Черноморската културна инициатива в Париж ще се осъществи в най-тясно взаимодействие с областните и пристанищните администрации, общините и организациите поканени за участие в нея – от Шабла до Ахтопол.

Илюстрация:

 

ФАРЪТ НА нос ЕМИНЕ Е ПОСТРОЕН ОТ ФРЕНСКА КОМПАНИЯ

И СЛУЖИ БЕЗОТКАЗНО ВЕЧЕ 135 ГОДИНИ

 

Там, където Балканът – древният ХЕМ целува морето, се издига един от най-романтичните френски фарове по българското крайбрежие – този на нос Емине. Нос Емине се намира на 7,5 мили северно от полуостров Несебър. Отдалеч носът се познава по високия кръгъл връх Св. Иван, висок 386 м, който се издига на разстояние около 2 мили северозападно. Върхът се открива от морето на разстояние около 39 мили.

Под върха отдалеч може да се разпознае селото Емона. Краят на нос Емине представлява голяма и стръмна скала с фар на нея. На север от носа се намират останките от средновековния патриаршески манастир „Св.Никола” и се забелязват стените на възстановената едноименна черква, днес обявена за паметник на културата.

Фарът на нос Емине е открит на 15 декември 1880 г. Изграден е от френското дружество за строеж и експлоатация на фарове Collas et Michel. Построен е върху основите на почти заличените останки от средновековната крепост Емона, споменавана често от средновековните хронисти.

Фарът представлява бяла кула с височина 9,4 м, с постройка на източния ъгъл и координати 42°42′с. ш. и 27°54′ и.д. Той търпи няколко модернизации – през 1932 г. оптиката е заменена с Julius Pintsch, а през 1962 г. е електрифициран.

Неговото представяне в Париж, заедно с Несебър е първото в историята на българските морски фарове.

Print Friendly
FacebookСподели