Несебърци помогнаха за възстановяването на Килифаревския манастир

| Източник: КРАСИМИР КОСЕВ

ЧЕСТИТА,СПОРНА,ЗДРАВА И ДОБРОДЕТЕЛНА НОВА 2015 ГОДИНА !

 

На 25 юни 2014 година след опустошителните наводнения във великотърновско се обърнах към гражданите и гостите на Несебър:

Всички ние сме свидетели на жестокото и опустушително бедствие ,което сполетя хиляди  семейства в различни райони.Сред тях е красивото градче Килифарево,Великотърновско.

 Предполагам ,че някои от вас знаят,че това е моят роден град.Държавните и общински институции правят възможното да помогнат на пострадалите около 50 семейства в града,но щетите на хората са за милиони.

Наблизо се намира и известният Килифаревски манастир,който също е пострадал от наводненията:

 Считам,че е и наш граждански дълг да подпомогнем пострадалите семейства,които години наред ще трябва да възстановяват щетите на къщите,имуществото и стопанството си.

 За целта открих  дарителска банкова сметка-„НЕСЕБЪР ПОМАГА НА КИЛИФАРЕВО”,по която желаещите могат да  привеждат средства……..

До 20 декември по дарителската сметка постъпиха 679 лева.Преценявайки ,че сумата е малка за разпределение между пострадалите около 50 семейства в град Килифарево,реших да даря средствата на Килифаревския манастир „Рождество Богородично“,който също значително пострада от наводненията.

За целта установих контакт със Св.Великотърновска митрополия,откъдето ми изпратиха банковата сметка на манастира.На 16.12.2014 година сумата беше приведена на манастира с дарителска воля да бъде изпалзвана за ремонт на уникалната му църква ,построено от известния дряновски майстор Кольо Фичето.

Изказвам дълбока благодарност на десетките несебърски граждани и гости на града,които се включиха в дарителската кампания.Сред тях са миряни от несебърския храм „Св.Успение Богородично“,общински съветници и общински слухители,чланове на Лайънс и Ротари клубове в Несебър,бизнесмени и пенсионери,които отделиха средства за дарение.

На всички тях,както и на хилядите приятели и читатели на Несебър нюз желая от сърце една прекрасна Нова 2015х година и нека покрай личните си радости и проблеми не забравяме да помагаме на нуждаещите се и хората в беда !

………………………………………………………………..

 

Килифаревския манастир „Рождество Богородично “ е снован 14 век, обновен 19 век
- Възникването му е свързано с Теодосий Търновски – исихаст и книжовник. Тук той се заселил към 1348 г., заедно с ученика си Ромил Видински. Събрали се още ученици и със съдействието на цар Иван Александър издигнали манастир. Оттук започнали творческите си пътища патриарх Евтимий, бъдещия Киевски и Московски митрополит Киприан и др.
- Манастирът е разрушен от турците през 1393 г. и отново опожарен и сринат до земята през 1596 г. След 1793 г. многократно разграбван от кърджалий и частично изгорен.
- Сериозно възстановяване започва след 1800 г.
- Основните строителни работи привършват към 1848 г.,като църквата на манастира е построена от известният дряновски майстор Кольо Фичето.
- Иконите са изпълнени с изключителна вещина от различни тревненски майстори.

Print Friendly
FacebookСподели