Несебърски ученици демонстрират талант

| Източник: Мара МОМЧИЛОВА

И НЕСЕБЪРСКО УЧАСТИЕ В  ПРОГРАМАТА  „СТЪПАЛА НА ЗНАНИЕТО”

60 ученици между 5 и 12 клас на СОУ”Любен Каравелов” – Несебър участваха във II предварителен кръг на състезанието „Стъпала на знанието.Български език и литература”, което се организира по програмата „Стъпала на знанието” на сдружение „10 книги”.

 

Времето за работа по предложените теми за различните възрасти беше 90 минути, а обемът – две страници.                                                                                                                                                 5-класниците писаха съчинение описание на тема „Сън в коледната нощ”.                                                    6-класниците работиха над съчинение-разсъждение на тема „Когато погледна към звездите…”.                                                                                                                                                 7-класниците правиха подробен преразказ от името на мадам Гоца по разказа „Туристи” на Чудомир.                                                                                                                                                            На 8-класниците се падна интерпретативно съчинение на тема: ”Светът на Мими Тромпеева” от разказа на Светослав Минков „Дамата с рентгеновите очи” – отминал или настоящ?”                                                                                                                                                              10-класниците писаха есе по хуманитарна проблематика: „Може ли да има пълна свобода? „ по „Дон Кихот” на Серавантес.                                                                                                                 Ученицитe от 11 и 12 клас писаха есе по поставена тема. На първите се падна „Линее ли днешното поколение” ( „Линее нашто поколенье” – Иван Вазов) , а на вторите – „Но що е отечеството днес? („Септември” – Гео Милев).

                                                                       ==========================

 

34 ученици се класираха за областния кръг в състезанието „Ключът към музиката”

 

Ученици от СОУ”Любен Каравелов”- Несебър за поредна година се включиха в националното състезание „Ключът на музиката“ за ученици от IV, V и VI кл., което се организира от Министерство на образованието и науката съобразно регламента, разработен от Националната комисия.

 

Състезанието се провежда се в 3 кръга. То дава възможност на децата да демонстрират знания и умения, придобити  в клас и съдейства за обобщаване и осмисляне на учебното съдържание по музика в задължителната подготовка, създавайки условия за изява на всички, които участват в конкурентна среда. Решаването на задачи предполага свободно боравене с основни знания за музиката в рамките на учебните програми по музика.

В общинския етап учениците решаваха 15 задачи, обединени тематично и съобразени с учебния материал, изучен до момента  както следва:  задачи с избираем отговор от 3 посочени отговора, от които учениците трябва да посочат само верния;  задачи с отворен отговор, като от учениците се изисква да допишат с думи или с графичен символ съответното знание и творческа задача, свързана със споделяне на възникнали представи и/или с обосновка на посочено твърдение.

Несебърските ученици демонстрираха завидни музикални познания, като 34 от тях се класираха за областния кръг на състезанието. 8 са 4-класниците с преподавател по музика Илияна Атанасова, а 14  5-класника и 12 6-класника са възпитаници на Руска Узунова.

Мара МОМЧИЛОВА


Print Friendly
FacebookСподели