НАТO удвоява силите за бързо реагиране до 30 хил. до границата с Русия

news.bg © БГНЕС Шефът на НАТО обяви, че Алиансът ще удвои състава на силите за бързо реагиране в отговор на руската агресия в Украйна и предизвикателствата от ислямския екстремизъм, съобщава...
| Източник: news.bg

news.bg
gfdgdfg© БГНЕС

Шефът на НАТО обяви, че Алиансът ще удвои състава на силите за бързо реагиране в отговор на руската агресия в Украйна и предизвикателствата от ислямския екстремизъм, съобщава АП.

Йенс Столтенберг изтъкна на среща на военните министри в Брюксел, че се очаква да се увеличи броят на военнослужещите от 13 хиляди на 30 хиляди.

Той изтъкна, че министрите трябва да одобрят подробностите за сформиране на ултра бързи сили за бързо реагиране, в което формирование ще има 5 хиляди войници, които ще бъдат разгръщани за действия в рамките на „няколко дни“.

Топ генерал на НАТО предупреждава за руска реакция, ако се въоръжи Киев
Още…

„Нашите решения ясно показват, че НАТО е решен да защити всички съюзници срещу всякакви заплахи, от всяка посока“, категоричен е Столтенберг. Запитан дали тези действия няма да доведат до ново ескалиране на ситуацията с Кремъл, той подчерта, че мерките на НАТО са чисто отбранителни и се вземат само заради действията на Русия.

Пряка заплаха за Прибалтика, Полша, България и Румъния от страна на Русия към момента няма, заяви Столтенберг.

Лондон дава 1000 войници за „челния отряд“ на НАТО в Източна Европа
Още…

Посланикът на САЩ в НАТО Дъглас Лют заяви в сряда, че първите седем флага на НАТО в Източна Европа ще се развяват в нови щабове в Полша и шест командни центъра в Полша, Румъния, България и три балтийски държави, където Алиансът към момента има слабо присъствие.

Днес военните министри ще обсъдят опасенията на НАТО по отношение на ядрената стратегия на Русия и индикациите, че руските военни може би са понижили прага за използване на ядрени оръжия в конфликт, обявиха дипломати.

Очаква се също Великобритания, Франция и Германия да обявят, че ще бъдат сред водещите държави в силите за бързо реагиране. Испания, Италия и Полша също може да се присъединят към тях.

Държавите членки на НАТО също трябва да финализират списъка със страните, които ще участват в „челния отряд“, който според представител на НАТО се очаква да заработи от 2016 година.

 

Print Friendly
FacebookСподели