Напрежение в СДС преди втория тур на вътрешните избори

| Източник:

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО НКВИ И ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА СДС

Уважаеми г-н Петров, уважаеми членове на НКВИ,

Както призова НИС на СДС преди известно време МАСКИТЕ ПАДНАХА, но като паднаха маските на НКВИ, се видя безпринципност, задкулисни игри, конюктурни решения и интереси.

Като кандидат за председател подадох допълнителни застъпници с вх.№ 232 / 10.7.2012г. за предстоящия втори тур на изборите за председател на СДС за общини като Пазарджик, Кърджали, Бургас, Свиленград, Пловдив град и Стамболийски .
Подадох тези застъпници още във вторник на 10.7.2012г. , преди да са изготвени и изпратени по места списъците с имащите право на глас. С днешното решение №24/12.5.2012г. три дни по късно  вие отхвърляте застъпниците ми с мотива, че не са регистрирани в срок, а същевременно с решение на НКВИ № 21 /7.7.2012г. непосредствено преди изборите на 8.7.2012 г. НКВИ прехвърля застъпниците на Румен Христов към Емил Кабаиванов против всякакви срокове и правила. В тази връзка имам следните въпроси:
Емил Кабаиванов  в качеството си на кандидат подавал ли е изобщо свои застъпници в указания от правилата срок, а именно 23.6.2012г., съгласно чл. 15 от Методическите указания на НКВИ, приети с решение на Национален съвет на СДС? Видно от решение на НКВИ №13 / 2.7.2012г., е че Кабаиванов не е подавал такива .
На какво основание НКВИ прехвърля механично, застъпниците на Румен Христов към Емил Кабаиванов , след като Емил Кабаиванов  не е подавал такива, а те са подадени от Румен Христов в качеството му на кандидат?
На какво основание НКВИ решава застъпниците по места с издадени удостоверения на името на Румен Христов да бъдат застъпници на Емил Кабаиванов на дата 7.7.2012 г., след като срокът за това е 28.6.2012г, съгласно чл. 16 от Методическите указания на НКВИ, приети с решение от Националният съвет на СДС?

Имало ли е присъствено заседание на НКВИ на 7.7.2012 г. и на 12.7.2012 г.?

Бях запознат с решението още на 7.7.2012 г., но не се възпротивих, защото в интерес на СДС и седесарите е всеки кандидат да има застъпници като гаранти за честни и прозрачни избори.

С решението си от днес за недопускане на мои застъпници на втория тур НКВИ ясно декларира че:

-          сроковете важат само за мен, но не и за Емил Кабаиванов.

-          решенията на НКВИ целят безконтролно гласуване в изброените райони, които подкрепят Емил Кабаиванов;

-          НКВИ, от комисия, която трябва да организира честен и прозрачен изборен процес, се превръща в комисия, която допуска едни застъпници, а спира други при едни и същи условия;

-          НКВИ не е неутрална спрямо кандидатите и взима конюктурни решения, позволявайки си недопустимо толериране на единия от двамата кандидати на балотаж.

 

Уважаеми членове на НКВИ, оставих до мемента без коментар факти, уронващи авторитета на СДС като това, че временният председател Б.Марков, който сам декларира публично готовността си да организира честно и безпристрастно провеждане на изборите, явно се застъпва за единия от кандидатите /Емил Кабаиванов/, когото развежда из местните структури на СДС.  

Като това, че братът на Любомир Павлов – Юлий Павлов обяви предимство на Кабаиванов през медиите само няколко седмици, след като в публичното пространство излезе запис, от който става ясно, че Л. Павлов има пряка задкулисна намеса в решенията на НС и избора на лидер на СДС – скандален факт, който бе оставен без коментар от временното ръководство на СДС.

Като това че прехвърляте автоматично застъпниците от „изнендващо” отказалия се от надпреварата за председател Румен Христов към Емил Кабаиванов.

Но този път няма да да замълча, защото отговорност на комисията е да осигури максимално честно и прозрачно провеждане на изборите чрез равнопоставено прилагане на правилата. Осигуряването на достъп на застъпници по избирателните секции е основен принцип на едни демократично организирани избори и е гарант за тяхното честно и прозрачно провеждане. С отказа си да допуснете допълнителни мои застъпници на втория тур вие опорочавате изборите и подлагате на съмнение основни демократични принципи, в името на които СДС съществува вече 22 години. 

Уважаеми членове на НКВИ, аз съм декларирал на срещи пред седесарите, че няма да обжалвам крайния резултат от изборите, защото  това не е в интерес на СДС. Не пуснах жалба преди, няма да пусна и сега, защото не искам да съм председател на манипулациите, процедурите и апаратните хватки, с които се опитвате да подкрепяте „мъжки”  г-н Кабаиванов.
Аз искам да съм лидер на достоен и демократичен Съюз на Демократичните Сили и вярвам, че в СДС има достатъчно принципни и честни хора, които могат да изразяват мнението и гласа си свободно, а не под команда. Сигурен съм, че именно тези хора ще се противопоставят на подготвения от вас сценарий.

Оставям на морала и достойнството ви дали ще преразгледате това решение

 

Ваньо Шарков

Print Friendly
FacebookСподели