Минчо Спасов иска дело срещу Борисов и Първанов за „Мишо Бирата“

В писмо до главния прокурор Минчо Спасов иска дело срещу Борисов и Първанов за „Мишо Бирата“ Минчо Спасов, Сн. БГНЕС Бившият председател на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов поиска от...
| Източник: Mediapool.bg
В писмо до главния прокурор

Минчо Спасов иска дело срещу Борисов и Първанов за „Мишо Бирата“


Минчо Спасов, Сн. БГНЕС

Бившият председател на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов поиска от главния прокурор Борис Велчев да се образува дело за престъпления по служба срещу премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов (2001-2011) по казуса „Мишо Бирата“. Той се позовава на последните признания на министър-председателя при интервюто му пред сайта Politikat.net. В него Борисов призна, че е водил разговора с шефа на митниците Ваньо Танов и наистина е поискал от него да не закача бирената фабрика на вече покойния бизнесмен Михаил Михов

(„Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата).

Докато разследващите година и половина се опитват безуспешно да установят дали записът на разговора е автентичен, премиерът потвърди истинността му, като посочи, че единствената манипулация се изразявала в премахването на “няколко нецензурни думи по адрес на Първанов”.

В писмото си до Борис Велчев Минчо Спасов напомня публичното признание на премиера, че се е обадил на Танов, защото е изпълнил молбата Георги Първанов.

Това е вторият сигнал на Спасов по случая „Мишо Бирата“. Още през февруари 2011 г. той изпрати сигнал до БОРКОР, но с него нищо не се случи, защото и досега институцията все още не е започнала работа.

„Като бивш народен представител от НДСВ, който ви е избрал на този пост, настоявам да изпълните задължението си по НПК и да образувате наказателно производство срещу Бойко Методиев Борисов и Георги Седефчов Първанов“, пише Спасов. Обръщението му към Велчев е необяснимо, защото главният прокурор се избира от Висшия съдебен съвет, а указът за назначаването се подписва от президента. Вероятно бившият депутат визира парламентарната квота във ВСС, избрана от НС, чиито представители се предполага, че веднъж попаднали в съвета, вземат решенията си независимо.

В писмото на бившия депутат се припомня, че в изявление пред медиите на 1 юни 2011 година Борис Велчев е отказал да започне разследване срещу Бойко Борисов около съмнения за връзки с организираната престъпност с мотива, че „това са злонамерени твърдения, които могат да постъпят за всеки и да задръстят правоохранителната система“.

Бившият председател на вътрешната комисия допълва, че прокуратурата разполага със самопризнанията на премиера за извършена престъпна принуда и престъпление по служба,

„Самопризнанията са подкрепени с многобройни улики и доказателства – записи от използване на СРС, изявления на директора и заместник-директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов и Антоний Странджев“, посочва в писмото си до Велчев Минчо Спасов.

Той допълва, че още в деня след излизането на скандалните записи, те са били докладвани от посланиците на ключовите европейски държави, на САЩ, Русия и Китай на техните правителства. „Оттогава световните лидери се отнасят с пренебрежително отвращение към нашия премиер, той е в срамна изолация и участва единствено в задължителните заседания на премиерите на ЕС“, пише още Спасов.

Print Friendly
FacebookСподели