Меркел на Борисов: Скоро ще сте в Шенген

Обещах на българския премиер, че трябва заедно с ЕК да обмислим малко по-голяма гъвкавост по отношение на съфинансирането на европейските проекти, каза германският канцлер Ангела Меркел: Обещах на българския министър-председател,...
| Източник: Vesti.bg

Обещах на българския премиер, че трябва заедно с ЕК да обмислим малко по-голяма гъвкавост по отношение на съфинансирането на европейските проекти, каза германският канцлер

Ангела Меркел: Обещах на българския министър-председател, че заедно с ЕК ще обмислим по-голяма гъвкавост по отношение на съфинансиранетоАнгела Меркел: Обещах на българския министър-председател, че заедно с ЕК ще обмислим по-голяма гъвкавост по отношение на съфинансирането

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният канцлер Ангела Меркел смята, че трябва заедно с Eвропейската комисия (ЕК) да се обсъди възможността за постигане на по-голяма гъвкавост по отношение на съфинасирането на проектите по европейските фондове.

На пресконференция след срещата си с премиера Бойко Борисов канцлерът отбеляза, че е естествено желанието на България да получи признание, защото страната ни стопанисва добре.

„България води много амбициозен курс по отношение на бюджетната дисциплина – има дълг под 20 на сто, бюджетен дефицит под три на сто, което е забележително, предвид трудната ситуация. Вярвам, че тази дисциплина заслужава максимално признание“, посочи Ангела Меркел.

Посветихме срещата в голяма степен на това – как в рамките на европейските субсидии по линия на структурните и кохезионния фонд, проектите, които възнамерява да направи България, особено в инфраструктурата, да бъдат придвижвани максимално добре.

Българският министър-председател, който бе посрещнат с военни почести пред сградата на Федералното канцлерство, заяви, че са обсъдени редица важни въпроси, които засягат и България, и Германия в общото европейско семейство.

Радвам се, че се отчитат усилията на България за спазването на финансова дисциплина и че заедно с Жозе Барозу ще се опитаме да има по-гъвкави начини за съфинансиране на основните ни инфраструктурни проекти, особено там, където не ни достигат средства, каза премиерът.

Той благодари на своята домакиня за подкрепата и разбирането и обясни, че е естествено желанието на България да получи съответно признание.

Обещах на българския министър-председател,

че трябва заедно с Европейската комисия да обмислим дали може да постигнем малко по-голяма гъвкавост по отношение на съфинансирането за тези страни, които наистина стопанисват добре, каза германският канцлер.

В отговор на въпрос Бойко Борисов каза, че България ще изплати целия дълг за купените от Германия 25 електрически мотриси „Сименс Дезиро“.

„Няма как да не го платим, защото гаранциите и доверието на Германия ще бъдат нарушени, а ние не бихме могли да си го позволим не само заради нас, а заради бъдещите поколения и заради отношенията между двете страни“, коментира Борисов.

 

„Съжалявам, че не са платили влаковете, когато е имало милиарди излишък, а са взели кредит, но ще изпълним нашия ангажимент“, добави той.

Гражданите на Германия да бъдат спокойни шенгенското пространство се пази така, както трябва,

и в момента, без да сме членове на Шенген, каза премиерът на съвместната пресконференция.

Той подчерта, че европейците, в частност германците, могат да са сигурни, че българо-турската граница се пази най-добре в Европа.

„Това е най-добре охраняваната граница в шенгенското пространство. Може да спите спокойно. Аз съм убеден, че скоро и колегите от Холандия ще се убедят“ – заяви Борисов.

Ангела Меркел отбеляза, че е изготвен приемлив план – постепенно да се въвеждат критериите за летища и пристанища и това ще продължава да се обсъжда в ЕС.

„Мисля, че вече не е далеч денят, в който и България ще е член на шенгенската група. Не мога да говоря от името на Холандия или Финландия, говоря от името на Германия, но ние се опитваме да намерим начин, вярвам, че всички страни-членки искат да намерят такъв път.

От друга страна, трябва да сме съвсем сигурни, че се полагат максимални усилия в борбата срещу организираната престъпност и миграцията. Нашите депутати се убедиха в постигнатия напредък в България и това ще се чуе в Европа“, каза канцлерът Меркел.

По време на срещата тя е заявила, че Германия ще подкрепи в ЕК предложението за изравняването на земеделските субсидии за България със старите страни членки през 2014 г., вместо през 2016 г., съобщи по-късно днес пресцентърът на Министерството на земеделието и храните.

Print Friendly
FacebookСподели