Малина СТРАТИЕВА:СТАТУТЪТ НА „СЛЪНЧЕВ БРЯГ-ИЗТОК“ Е ИЗЦЯЛО ОТ КОМПЕТЕНЦИЯТА НА ДЪРЖАВАТА

| Източник: Интервю на Максим Момчилов

Малина СТРАТИЕВА-управител на “Маринер 2006”ЕООД, заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара,изп.директор на “Слънчев бряг”АД /2001-2010/

 

-Г-жо Стратиева,повече от година Вие не сте директор на “Слънчев бряг”АД,

но днес едва ли има по-запознат човек от Вас с проблемите и конфликтите в развитието на  източната зона на комплекса.В какво се изразяват те на този етап?

-Проблемите и конфликтите в развитието на “Слънчев бряг-изток” ми са,както се казва,до болка познати и изстрадани.Анализирането и разрешаването им на този етап обаче вече е задължение на избрания преди година Съвет на директорите.

Това,което мога да споделя,вече от страната на частния сектор в туризма,че проблемите между сегашния борд и собствениците на обекти в източната зона се задълбочават,а конфликтите се увеличават. 

-В средата на миналото десетилетие мотото на комплекса бе : «Слънчев бряг-врата към Европа»,а още по-рано:“Бряг за всеки  и Слънце за всички”.

Защитени ли са тези слогани като интелектуална собственост към търговската марка на “Слънчев бряг”АД?

-Търговската марка,която е знак с чайки,наредени в кръг,е регистрирана и принадлежи към активите на дружеството и доколкото си спомням,стойността й е 850 000 лв.Слоганът: “Слънчев бряг-врата към Европа” бе част от националната кампания за приемането ни в Европейския съюз,но както той,така и другото мото:

“Слънчев бряг,бряг за всеки и Слънце за всички” не са защитени като интелектуална собственост,макар че продължават да се използват периодично за обозначаване и идентификация на курортния комплекс “Слънчев бряг”.

-На кого и за кого е днес курорта “Слънчев бряг”,респективно неговата източна част?

-Казано кратко и ясно,източната зона на комплекса е на държавата,респективно на “Слънчев бряг”АД,притежаваща инфраструктурата на курорта,и на собствениците на обекти,изградили ги на тази територия,като плажната ивица е отдадена на дългосрочна концесия.

Обликът му е на крайбрежен град,застроен хаотично,а не на сезонен курортен комплекс.Една голяма част от собствениците на обекти са обединени в Съюз на собствениците,но легловата база на комплекса продължава да се предлага хаотично.

Статутът на “Слънчев бряг-изток” е изцяло от компетенцията на държавата и тя би трябвало да се произнесе окончателно във възможно най-кратки срокове.От това зависи потушаването и отшумяването на съществуващите кофликти между собствениците.

Другият проблем с днешна дата е,че както в комплекса,така и на много места в страната,се навъдиха,според мен критична маса инвеститори,които се занимават с туризъм,независимо дали имат необходимия професионален опит и подготовка,

което пък от само себе си естествено води до занижаване на качеството на предлагания туристически продукт.  

-В медиите периодично се тиражират публикации за двуцифрен ръст на актуалния летен сезон.В същото време и с просто око може да се види,че eдна част от легловата база в Слънчев бряг си остава незаета.Какво е обяснението? -Още на борсата в Берлин доминиращите прогнози бяха за двуцифрен ръст на записванията за българските курорти,респективно за Слънчев бряг.Тези очаквания се потвърждават и в хода на сезона.Но прогнозираният ръст съвсем не се отнася за цялата леглова база.По-големият брой чуждестранни туристи е налице,но в същото време остава констатацията за незаета база.Защото когато става въпрос за чуждестранни туристи,те почиват в база 3,4 и 5 звезди,където резервирането е много преди сезона.В същото време са налице много други хотели,които не са на международния туристически пазар,но се предлагат на вътрешния пазар,имаме и  апартхотели за индивидуални туристи,квартирно настаняване.

Така че,увеличение по показателя брой туристи и нощувки определено ще има,но като цяло комплексът и региона ще остане в сравнително ниската зона на средна заетост на легловата база.

Сезонът ще бъде силен най-вече за тези собственици,които не са само инвеститори, а хотелиери,които използват построените от тях сгради именно като хотели,с добра локация и добри условия за почивка,и персонал,който ги обгрижва на съответното равнище. 

-Отразиха ли се,в каква степен и по какъв начин,социалните вълнения в северно-африканските туристически дестинации на българския туристически пазар,какво се пропуска и какво може да се спечели от тази ситуация?

-Ситуацията с безредиците в Тунис и Египет несъмнено повлия на летния сезон.Заради несигурността на туристите там една голяма част от тях се пренасочиха към други дестинации,в т.ч. и към България.Но не бива да се залъгваме,че те се насочват към нас,едва ли не автоматично.Тунис и Египет няма с какво да бъдат заменени като атрактивни дестинации у нас.При бедствия,аварии и подобни ситуации като в страните на Северна Африка,ние винаги сме били печеливши,но винаги по-малко от конкурентите ни Гърция и Турция,където има министерства на туризма,които са подготвени и знаят как да действат в подобни ситуации.Там държавната политика в туризма е приоритет.В международен план е известно,че Турция и Гърция,по принцип,предлагат по-добро обслужване,

независимо дали сте в 2-звезден или в 5-звезден хотел.Това кара туриста да се чувства специален.Да не говорим за допълнителните услуги,които се предлагат на клиентите.Преди всичко обаче е държавната политика в туризма,която има определящо значение за всичко съпътстващо туристическия бранш.

У нас се действа със закъснение и хаотично.След като се разбра,че пренасочването на европейските туристи е преди всичко за турските курорти,у нас хотелиери и туроператори преустановиха ранните записвания.Дублажите в легловата база станаха масова практика.Но малцина са тези,които знаят и могат да управляват политиката на дублажи.А когато такава политика не се води,се стига до увеличаване на потока от рекламации.   

-На последното Общо събрание на акционерите,представителят на държавата гласува “против” за освобождаването на членовете на Съвета на директорите,

оглавяван от Младен Мутафчийски,тъй като имало незавършени проверки за дейността му.От друга страна,публична тайна е,че след смяната на борда срещу Вас лично започна безпрецедентна кампания за дискредитирането Ви като изпълнителен директор на “Слънчев бряг”АД чрез проверки за щяло и нещяло.Всъщност,колко са проверките,и има ли крайни констатации по тях?И ако има,какви са последиците за Вас,лично?

-Има една-единствена проверка с 5 задачи и 4 подзадачи,които си поставя Агенцията за държавна финансова инспекция.Издадена е заповед според която проверката трябва да се извърши за 40 работни дни,с начална дата 21.06.2010 и крайна дата 13.08.2010.По неизвестни за мен причини проверката се преустанови, след което бе възобновена с нова заповед,считано от 18.10.2010, удължена с 40 дни с дата на приключване 24.11.2010.

До мен лично не е изпратен доклада за приключилата проверка,но на 25.11.2010 получих наказателно постановление,подписано от директора на Агенцията за държавна финансова инспекция,според което е констатирано,че съм извършила административно нарушение.И то се изразява в това,че при прекратяването на трудово-правните ми отношения с дружеството,в качеството си на ръководител,не съм спазила законово задължение,а именно-не съм предала на своя приемник цялата намираща се при мен счетоводна и друга служебна документация.И цялото това нарушение е «установено»,при положение,че аз съм предала цитираната документация предварително в деловодството с подпис.И ако се запознаете с акта,ще видите черно на бяло,че не съм предала първо,протокола от проведеното общо събрание на акционерите на дружеството на 4 май 2010, и второ,протокола от събранието на Съвета на директорите на «Слънчев бряг»АД от същата дата.Така или иначе в акта е отразено,че нарушителят е извършил деянието виновно и затова ме глобяват с 200 лева.

Първоначално имах намерение да обжалвам акта по съответния ред,но след това реших да не създавам допълнителни главоболия на държавната финансова инспекция и преведох сумата в полза на държавния бюджет,така както е указано в постановлението.Платежното е с дата 30.11.2010.Предоставям ви го.

Измислиците и небивалиците за периода в който съм била изпълнителене директор на «Слънчев бряг»АД обаче няма как да се спрат и предполагам,че ще продължат да витаят във виртуалното пространство.

                                                                                                                                                        

                                                                            Интервю на  Максим МОМЧИЛОВ*

_______________________________________________________________________

*Интервюто е включено в подготвената книга за печат с работно заглавие “Лъжите около едни 100 милиона”

 

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели