Легендарният Т-34 – отново на Червения площад, 71 год. след победата пред Москва

news.bg   © bsp.bg Тържествен марш в чест на 71-годишнината от легендарния исторически парад на 7 ноември 1941 година се проведе на Червения площад в руската столица Москва, съобщава ИТАР-ТАСС....
| Източник: News.bg

news.bg

 

русия марш© bsp.bg

русия марш
русия марш
русия марш

Тържествен марш в чест на 71-годишнината от легендарния исторически парад на 7 ноември 1941 година се проведе на Червения площад в руската столица Москва, съобщава ИТАР-ТАСС.

Преди началото на парада кметът Сергей Собянин заяви, че „маршът е посветен на нашите ветерани, на тези, които през 1941 година разгромиха врага в битката за Москва, както и на тези, които четири дълги години се сражаваха на фронтовете на Великата Отечествена война, на тези които достигнаха до Берлин и подариха Великата Победа на нашата страна и на целия свят„.

Собянин се обърна с „искрено възхищение и благодарност“ към ветераните. „Вие, гордостта и славата на нашия народ, сте пример за всички бъдещи поколения„, каза той. По думите му „не само стените на Москва решиха съдбата на Русия“, но и защитниците на Отечеството показаха „пример за патриотизъм, мъжество и героизъм“.

Не случайно в програмата на марша бяха включени и други моменти от руската история – 200-годишнината от сраженията при Бородино.

Началото на марша необичайно започна с появяване на Червения площад на конник в образа на Михаил Кутузов – прославен руски пълководец, генерал-фелдмаршал, участвал в руската Отечествена война срещу Наполеон I.

На площада се появиха и руски военни в бели палта от овча кожа по модел от 1941 година на фона на прожектирани военни кадри от документални и художествени филми, свързани със събитията от Втората световна война.

Парадът бе пресъздаден от Московския гарнизон, кавалерията към Президентския полк, Ротата на почетният караул, войници от 27-ма гвардейска мотострелкова бригада към военното министерство и други.

Маршът завърши с демонстриране на образци военна техника от 1941 година – повече от 60 бойни единици.

Не само легендарният Т-34, но Т-38 и Т-60 участваха в парада. Техниката остана на площада един час, пресъздавайки музей под открито небе.

В марша участваха и повече от 6 хиляди представители на детски движения в Москва, деца от военни патриотични клубове, възпитаници на кадетски школи и други.

На историческия парад на 7 ноември 1941 са участвали 28 500 войници и представители на народното опълчение. Проведеният военен парад в едно от най-тежките времена за Русия е имал голямо военнополитическо значение, оказало морално въздействие за повдигане на бойния дух на руския войник.

Много участници в парада след него веднага са били изпратени на фронта.

Print Friendly
FacebookСподели