Левицата в ЕС против част от плана „Меркел – Саркози”

Диляна Панайотова © БГНЕС Социалистите в ЕП са против измененията на европейските договори – идея, лансирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози. Това стана ясно на...
| Източник: News.bg

Диляна Панайотова
 шулц станишев© БГНЕС

Социалистите в ЕП са против измененията на европейските договори – идея, лансирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози. Това стана ясно на заседанието на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент в Брюксел.

Няма нещо, което да налага изменение на договорите, категоричен е Мартин Шулц, председател на групата на социалистите в ЕП. Според него, ако се стигне до промени в договорите на ЕС,трябва да се свика конвент, който да се произнесе по въпроса.
Конвентът дава възможност в дискусията да се чуят позициите както на ЕС, така и на националните парламенти. Специфичното е, че конвентът трябва да постигне консенсус по обсъждания въпрос.

Мартин Шулц подчерта, че социалистите ще се борят да не се стигне до консенсус и съответно договорите да не бъдат променени. В разговор с канцлера Меркел той й обяснил, че конвентът е задължителен. Тя и други десни политици обаче настояват социалистите да се откажат от конвента. С реформа в договорите няма да се стабилизират пазарите, категоричен е Шулц. Меркел и Саркози трябва да разберат, че стратегически нямат шанс, допълни той.

 

Ромпой ревизира плана „Меркел – Саркози“
още..

Срещу промяна в евродоговорите се обяви и лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев. Това може да се окаже кутията на Пандора, смята той. Като доказателство за това, че идеята не е чак толкова добра, той посочи, че след като Меркел и Саркози са обявили плана си за спасяване на еврото, от Стандарт енд Пуърс са понижили кредитния рейтинг на много стабилни страни. И пазарите, и хората искат ясен политически сигнал, че ще се направи всичко възможно, за да се гарантира стабилността на еврозоната, смята още Сергей Станишев. Спасението на еврозоната той вижда в бюджетна отговорност и инвестиционен план.
Промяна в Лисабонския договор може да се превърне в „бананова кора“, на която ЕС да се подхлъзне, смята и социалистката от Гърция Анни Подимата.

Пред социалистите в ЕП лидерът на ПЕС Сергей Станишев представи своите приоритети начело на европейските социалисти. Сред тях са развитие на политическата линия на левицата по отношение на кризата, популяризиране на идеята за въвеждане на данък върху финансовите транзакции, от което по думите му ще постъпят в бюджета на ЕС 500 млрд. евро.
Сред останалите приоритети на Станишев са безработицата в Европа сред младежите и подготовката на левицата за изборите следващата година в някои европейски страни.

Print Friendly
FacebookСподели