Кучета-водачи ще могат да влизат в институции в Бургас

| Източник: Пресцентър ГЕРБ Бургас

Кучетата-водачи на хора с увреждания вече ще могат безпрепятствено да влизат с тях в институции и обекти за обществено значение на територията на община Бургас. Това е възможно, след като Общински съвет подкрепи докладна-записка на общинския съветник Милен Петров от ГЕРБ на последното си заседание.

Тя бе допълнена и от председателя на местния парламент Костантин Луков със съответните предложения. Незрящите хора ще могат да получат по-улеснен достъп до различни учреждения с приетата промяна в досега действащата Наредба за опазване на обществения ред.

Според Милен Петров в последните години България все повече набляга на осигуряването на достоен и независим живот на хората с увреждания.

„Близо 15 години в нашата страна бе създадено и успешно работи училище за кучета водачи. Благодарение на тази дейност осигуряването на служебно куче за активни хора със зрителни увреждания стана по-достъпно и броят на успешните двойки, макар и бавно, непрекъснато расте“, изтъква своите мотиви Милен Петров.

Той е отчел, че с по-широкото използване на кучета-водачи започват да се открояват и все още неразрешени проблеми, свързани с хармонизирането на българското законодателство по примера на напредналите в това направление държави. В България все още няма закон, уреждащ дейността на служебните кучета-водачи.

„Така, след като моето предложение бе подкрепено от колегите в Общинския съвет се създава нов член 31а в Наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас. Според него „собствениците, наемателите и ползвателите на обекти за обществено обслужване са длъжни да осигуряват безпрепятствен достъп на човек със зрително увреждане заедно с неговото куче-водач”, коментира общинският съветник от ГЕРБ.

След приетите промени  се постига синхронизация със Закона за интеграция на хората с уврежданията.

 

 

Print Friendly
FacebookСподели