Кр. Станев: До 2 години от Приморско трябва да се лети директно за чужбина

| Източник: BurgasNews.com

 

 
 
 

 
 
 

Интервю с Красимир Станев – председателя на Борда на директорите на „Приморско клуб” ЕАД

Г-н Станев, летището в Приморско съществува от няколко години. Каква е перспективата за такъв вид малки летища в България?

Предвид развитието на този тип авиация в САЩ и Западна Европа, перспективата е много голяма. Като това летище в САЩ има 6 хиляди, а във Франция и Германия по 500-600. То е предназначено да обслужва самолети с тегло до 5.7 тона и има 19 пасажерски места. Полосата на такива летища като нашето е дълга между 800 и 1 500 м, ширината е 30 м. Повече от тези летища не са пригодени за инструментални, а само за визуални полети. Това предполага, че се използват само в светлата част на деня когато няма ниски облаци и мъгла. Летището разполага с координатор кула. Той подава информация по радиостанция за полетите и координира движението с подхода на Бургас. На практика лицето, изпълняващо тази длъжност, е ръководител движение на самото летище. В Приморско летището се построи изключително лесно и с голямата помощ на бившия кмет Димитър Димитров. На това летище спокойно могат да кацат самолети от цяла Европа. На картата за лека авиация обаче България по-скоро е непозната. За всеки сезон от м. май до ноември посрещаме в трите такива летища -  в Балчик, Лесново и Приморско, между 50 и сто малки самолета от чужбина, както и по около 50 дву- четири- и шестместни самолета от страната. Някои от полетите са свързани с бизнес, но повечето са за
удоволствие през уикенда или за ваканционен туризъм с малък самолет на разстояние до 1 000 км.

Искате да кажете, че българи вече си позволяват уикенд туризъм до Приморско със самолета си?

Да, правят го откакто летището е създадено и техният брой все повече нараства. След години се очаква да достигнем Франция и Германия. В интерес на истината условията за летене у нас все повече се демократизират. Нашите власти гледат положително на този тип авиация и спомагат за облекчаване на условията чрез ниски такси. По принцип летенето у нас не е много скъпо. Един малък самолет може да се купи за 50-60 хил.лв., а между 100 и 300 хил.лв. може да се купи 4-местен самолет, който да лети
между Приморско и Кавала за час и 50 минути.

Колко излиза разстоянието от Приморско до София като време и средства?

Лети се час, а полетът струва 400-500 лева за 3-4 души, заедно с пилота. Лети се средно със скорост между 220 и 250 км/ч на относително ниска височина от 2-3 хиляди метра. Това прави полетът привлекателен, защото се наблюдава цяла България. Този тип авиация се нарича „слънчева“, защото когато се лети при хубаво време се вижда слънцето.

Може ли да се каже, че този тип туризъм докарва и по-богати туристи в Приморско?

Тази дейност не е привилегия на много богати хора на Запад. Тук хората на средно финансово равнище при добро желание могат да развиват тази дейност. Не трябва да се забравя и  наличието на добро здраве, защото всяка година се държи изпит от пилотите пред авиационна комисия.

Скоро тук ще има и празник на екстремните спортове. Малко повече за него?

Това е добра инициатива на общината и лично на кмета д-р Германов. На летището се практикува парашутизъм, безмоторно летене, правят се авиационни демонстрации. Летището е част от тези празници.

Разбрах, че ще има и ексцентрични изяви – човек ще лети с крила. Кметът също имал желание да лети. Разполагате ли с повече информация?

Да, той е много запален и ми каза, че ще лети, иска и да скача. Човек винаги е мечтаел да лети. Сигурно ще има и такива изяви. Сигурно ще е много интересно. Голямото ни желание с кмета е този тип събитие да стане ежегодно.

Казахте, че има много самолети в чужбина. Възможно ли е те да кацат от там и да излитат от летище Приморско по света?

В момента е възможно това да стане ако те преди това са кацнали на някое от големите ни летища и са преминали митнически контрол. Но Законът за гражданската авиация вече е променен и той позволява полети от такива малки летища, стига те да отговарят на необходимите условия. Правим необходимото за това, за да се лети директно без да се спира на големите летища. Това изключително много ще облекчи пътуванията, защото се опростява процесът и се намалява стойността на полета. Облекчението ще е чувствително през натоварения летен сезон. У нас има и други малки летища. Наскоро заработи такова до Сл. бряг.

В какво бъдеще е възможно да има редовни полети до Кавала, какъвто пример посочихте?

Най-късно до две години трябва да има полети от Приморско и другите малки летища директно за чужбина. Особено за държавите в Шенген. Когато станем член на Шенген, ще отпадне необходимостта от граничен и митнически контрол. Но големият потенциал на Приморско е да приема малка авиация от Истанбул, което не трябва да се забравя. Това са 16 млн. души, а там има много малки самолети. Поради сегашните условия те трудно пробиват трафика на летище Бургас. Либерализирането на тези условия ще даде възможност да се увеличи трафикът, каквато е голямата ни цел.

Print Friendly
FacebookСподели