Крепостта „Маркели” край Карнобат заживя нов живот

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

Над 3000 души, между които и много чуждестранни туристи,  присъстваха на възстановката на битката между армиите на хан Кардам и на византийския император Константин VI край средновековната крепост „Маркели”.

 

С пресъздаването на победното за българските войни сражение, което се е състояло на 20 юли 792 год. кметът на община Карнобат Георги Димитров и екипът му демонстрираха ефекта от  вероятно най-тежкия си за изпълнение европейски проект, свързан с реставрацията и консервацията на археологическия обект.

 

Това не е край на един проект, а ново начало за Маркели – заяви пред гостите, уважили събитието, г-н Димитров непосредствено преди започване на възстановката.

 

В сражението взеха участие бойци от няколко школи от Шумен, Сливен, Каспичан и Варна, които демонстрираха отлично конна езда, боравене с лъкове, мечове, копия, боздугани, брадви и различни бойни техники за защита и нападение.

Близостта до епохата на сражението се осигуряваше и от разположените шатри и обсадни бойни кули, тарани и катапулти.

 

Присъстващите имаха възможността за първи път обстойно да разгледат и самата крепост, която в своя разцвет е била разположена върху площ от 460 дка . До момента от отбранителното съоръжение е проучена и изследвана минимална част, но археолозите са установили наличието на 12 бойни кули, изключително сложно водоснабдително съоръжение и солидна християнска базилика, която е била изградена върху по-ранен храм и мартириум с тленните останки на светец.

 

От община Карнобат възнамеряват всяка година да провеждат възстановката на битката от 20 юли  и да я превърнат в туристическа аткракция. Буквално минути сред приключването на „сражението” на бойното поле кметът Георги Димитров получи предложения от няколко фирми и компании от региона за финансиране на възстановката за следващата година.

 

За потенциала на Маркели като обект на исторически и поклоннически туризъм говори и това, че общините Велики Преслав, Тунджа, Поморие, Приморско и Средец с готовност подписаха договор за сътрудничество с Карнобат, за да предлагат посещения в старата българска твърдина и на своите туристи.

 

Достъпът до Маркели е вече възможен след изграждането на асфалтов път от отбивката на магистрала „Тракия” до самата крепост.

 

Община Карнобат кани всички българи, които ценят родната история,  да се уверят сами във величието на българската твърдина.

 

Print Friendly
FacebookСподели