Конституционният съд отмени таксата върху приходите от зелена енергия

   Екип на Mediapool   Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна въведената от началото на годината 20-процентна такса върху приходите на слънчевите и вятърните централи. Решението е взето единодушно в...
| Източник: mediapool.bg

 

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна въведената от началото на годината 20-процентна такса върху приходите на слънчевите и вятърните централи. Решението е взето единодушно в четвъртък с гласовете на 10 конституционни съдии. Двама членове на КС са били в отпуск. Очаква се пълното решение да бъде публикувано по-късно през деня.

 

Съдия докладчик по делото бе Димитър Токушев, председател на КС.

 

Решенията на съда действат занапред и сумите, които са събрани до този момент, няма да бъдат възстановени на компаниите.

 

 

Таксата бе въведена по предложение на „Атака“, внесено между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет за 2014 г. То бе подкрепено и от управляващите партии БСП и ДПС. Решението предизвика множество възражения от страна на ВЕИ- инвеститори.

 

Президентът Росен Плевнелиев сезира КС на 13 януари т.г. с мотива, че приетите разпоредби са в противоречие с основните конституционни принципи на правовата държава и свободната стопанска инициатива.

 

Пред Mediapool конституционни съдии разказаха, че КС напълно е възприел мотивите на президента че въпросната такса не е обоснована, не е съгласувана с бизнеса, не е ясно за какво ще се изразходват приходите от нея и срещу събираните суми държавата не предлага никакви услуги.

 

Съдът е приел, че няма как държавата да събира „такса“ от производителите, при положение, че не предоставя услуга. КС е обсъдил и предположението дали не става дума само за сгрешена дума и дали проблемът не може да се реши, ако думата „такса“ в закона не се смени с „данък“. Оказва се, че вземането на пари от ВЕИ-тата и с 20-процентен „данък“ би било противоконституционно.

 

Причината е, че гражданите и фирмите дължат данък върху своите приходи и имущество. В случая обаче държавата е решила да взема пари от стопански субект, който развива определена дейност. Данък върху дейност също не може да се събира, обясниха пред Mediapool съдии.

 

Конституционният съд е решил да отмени „таксата“ и защото нарушава принципите за равнопоставеност между лицата, упражняващи стопанска дейност. При положение, че има над десет вида производство на възобновяема енергия, регламентирани в Закона за енергетиката, законодателят е решил да „обложи“ само два – слънчевата и вятърната. КС е отменил и глобите за неплащане на отменените таксите, за да не става объркване в закона.

 

Таксата върху дейността на ВЕИ-тата бе изненадващо приета като част от преходните разпоредби на Закона за бюджета за 2014 г., в който бе записано, че отнея в хазната ще влязат 150 млн. лв., но за по-късно остана да се уточнява за какво ще се използват. Лансираните версии са – буфер в бюджета, за стабилизиране на състоянието на „Националната електрическа компания“, което обаче ще е държавна помощ, за която е нужно разрешение на Брюксел, и за енергийни помощи за социално слабите.

 

Държавният глава се позова на член 19, ал. 2 от Конституцията, която гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност.

 

„Не се предвижда да плащат такава такса нито другите производители на енергия от възобновяеми източници – напр. водноелектрическа енергия, биомаса, нито останалите стопанските субекти, от които държавата изкупува електроенергия на преференциални цени – произведената по високоефективен комбиниран начин електроенергия от централи с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия“, обърна внимание Плевнелиев.

 

Според него с въвеждането на таксата се нарушават правната сигурност и предвидимост, които са предпоставка за привличане на инвестициите.

Print Friendly
FacebookСподели