Който компромат вади, от компромат си отива, вещае предизборно Първанов

news.bg © БГНЕС архив „Очаквам мръсна кампания от политически сили, които са по-слаби, на които не им достигат аргументи„, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред БНТ. Той перифразира поговорката:...
| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

news.bg
георги първанов, абв, абв-софия© БГНЕС

архив

„Очаквам мръсна кампания от политически сили, които са по-слаби, на които не им достигат аргументи„, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред БНТ.

Той перифразира поговорката: „Който нож вади от нож умира“, давайки пример от българските вотове. „От изборите на 2001-ва се видя, че който компромат вади, от компромат си отива. Далеч преди това беше партийната книжка на Софиянски“, припомни своята изборна победа за държавен глава, когато бившият вътрешен министър Богомил Бонев извади досието на Първанов.

Хората се умориха от компромати, искат да видят добро управление„, допълни Георги Първанов.

Той защити кандидатурата на Георги Кадиев за столичен кмет, издигнат от новата коалиция „Сердика“, в която влизат АБВ и Български социалдемократи. „Той има 6 години в столичния общински съвет, време през което, не търка банките, а беше един от най-активните“, защити избора си Първанов.

Според него оттдавна не може да се говори за монопол в левицата. „Чета решенията на Висшия съвет, там стратегическата цел е да се удари АБВ, това е неамбициозно. Тогава, когато ГЕРБ са овладели всички институции да си мерим влиянието в левицата, е несериозно“, заяви президентът на България (2002-2012 година).

Според него от БСП се противопоставят на хората на АБВ в Пазарджик, Шумен, Видин. Вероятно – по време на кампанията няма да водим тези спорове за левицата. „Нашият спор е за друг модел на управление“, допълни лидерът на АБВ.

Първанов отказа да коментира изказването на кандадат-кмета на БСП Михаил Мирчев, който нарече Георги Кадиев:“наглец“. „Такава дума ли е използвал? Това не е поведение, което аз бих коментирал. За 25 години не съм си позволил подобен речник, това не е професорския речник. Искам г-н Кадиев и всички кандидати да спорят по политиките, с по-малко квалификации“, заяви лидерът на АБВ.

Той поясни, че има около 40 общини, в които неговата партия ще участва заедно с БСП в различен формат. „Няма случай, в който БСП да са подкрепили кандидат на АБВ. От това губи левицата. Д загубиш местните избори, това е стратегическа цел“, каза бившият държавен глава.

Имаме около 230 кандидат-кметове. Това е почти цялата палитра – от най-големи до най-малки общини. 3/4-ти са кандидати на АБВ, непознати като партийни кадри, но познати като специалисти. В Пловдив ще се изправи един 40-годишен млад юрист. Това са млади хора, които ще се доказват тепърва“, даде пример Първанов и поясни: „Подкрепяме доказани, успешни кметове“.

На въпрос: „Скандалът около имотите на сина ви – притеснява ли ви?„, с лека усмивка бившият държавен глава каза: „Не за пръв път съм обект на подобни скандали. Когато ме атакуваха 2 дни по-късно извадих тази декларация – от 2014 година, когато са описани доходите и имуществото ми. Да не говорим, че моите синове работят 15 години в айти сферата„, допълни Първанов.

Разговорът продължи за отхвърления проекто-закон за борба с корупцията. „АБВ не подкрепи закона за борба с корупцията, защото е слаб, може да се окаже вреден. Може да се създаде независима, равноотдалечена от всички институции нова структура. Какъв е смисълът да създадете нова структура, чийто шеф е назначен от министър-председателя? Хляба и ножа в едни ръце.

Да не говорим за това, че залагаме доноса като основа на борба с корупцията. Казах, че ако се приеме този закон, оОчаквам на другия ден след приемането на закона 1000 доноса – за всеки депутат, министър“, заяви Георги Първанов.

Той е разочарован, че авторът на закона – Меглена Кунева планира да внесе проекта без промени след 3 месеца. „Защо не направиха това, което направи Калфин със закона за пенсионната реформа“, не пропусна да изтъкне своя участник във властта лидерът на АБВ.

„Топката е и в парламента, той е този, който да направи анализа. Може да направим още 10 закона, които не работят“, каза той по отношение на борбата с корупцията и законите, които я регламентират. Според него в много от случаите в Румъния, където тази битка има известни реални измерения: „Става въпрос и за политическа саморазправа. Законът се прави от специалисти, трябва да се направи това, от което имат нужда българите“.

Относно „съветването“ от страна на чужди посланици за вътрешната ни политика, Първанов смята, че много ни е паднал авторитета, след като под път и над път посланиците ни дават акъл да приемаме наща, които ги няма в техните страни. „Доносът има ли го?“, запита той.

„В България се раждат идеи, които чрез Брюксел ни се връщат като наредби. Трябва да имаме характер да отстояваме националните си интереси“, каза Първанов.

Запитан за отказания въздушен коридор на Русия той запита: „А в този самолет дали е имало оръжие?“. Бившият президент коментира настоящия военен министър Николай Ненчев без да го назовава: „Беше смешно, когато министър на отбраната заяви, че щял да прихване руските самолети. Това е същия министър, който през ден ни убеждава, че е добре нашето небе да се пази от чужда армия“.

Първанов припомни извод от международна конференция, че „Световната архитектура на сигурност е немислима без приноса на Русия“. Според него, „Европа е пред експлоадиране от тази неизброима вълна от бежанци. Не мога да знам от къде е дошъл натиска за отказа за въздушен коридор. В Българската политика за тези 25 години има политици, които козируват с готовото решение, политици с такъв инстинкт. Дори да не го бяха поискали от САЩ, нашите политици щяха да се пренатегнат„, заяви лидерът на АБВ.

Според него има два основни нюанса в пришълската вълна. „Първата причина е в предизвиканите самоцелни конфликти. Често държавници предизвикват война, не знаейки какво има на изхода. Второ – да трябва да проявим съчувствие, но да приемем толкова, колкото може да приемем. Да определим нашите възможности. Това е по-честно към самите бежанци„, смята политикът.

Относно увеличението на цената на тока и отражението му върху политическата стабилност, Първанов каза, че винаги е възможен сценаирии на падане на правителството. Той не пропусна да отбележи какво е могло да стане, ако АЕЦ „Белене“ е щяла да заработи. „Генералното решение беше 2013-14 година да сме отворили двата блока на АЕЦ „Белене“, каза тъмночервеният политик. Според него увеличението на цената на енергията може: „Да бъде много тежко, да не кажа фатално решение„.

Print Friendly
FacebookСподели