Кои вестници са с необслужвани кредити от близки до КТБ фирми

| Източник: vesti.bg

Списъкът, изведен от „Протестна мрежа“, включва „Труд“, „24 часа“, „Преса“, „Тема“, „Стандарт“, „Шоу“, „Блиц“, „Марица“, „Струма“ и много други

 

Схемата, публикувана от "Протестна мрежа"
Схемата, публикувана от „Протестна мрежа“   Източник: Протестна мрежа

Още по темата

  • Цветан Василев внесе сигнал срещу „Протестна мрежа“
    11.03.2014
  • „Протестна мрежа“ внесе сигнал до Цацаров за престъпна група на Пеевски, Василев и Бареков
    25.02.2014

Разследване на Протестна мрежа показва кои са най-масовите вестници извън групата на Пеевски – с необслужвани кредити от фирми, близки до Цветан Василев, и заведени дела за несъстоятелност.

Списъкът включва „Труд“, „24 часа“, „Преса“, „Тема“, „Стандарт“, „Шоу“, „Блиц“, „Марица“, „Струма“ и много други.

Кредити за близо 30 млн. лв. са били раздадени от фирми пощенски кутии на КТБ за три водещи фирми на медийния пазар. Тези кредити, с част от документите на които „Протестна мрежа“ разполага, са необслужвани и за тях още преди затварянето на банката е започнала процедура за събирането им чрез нотариални покани.

Последните действия по събирането им са буквално дни преди обявяването на КТБ под специален надзор. Периодът на активно събиране съвпада с раздялата между бившите партньори Цветан Василев и Делян Пеевски и показва, че собственикът на КТБ е предприел усилени действия за събиране на задълженията. За тези заеми вече има и

заведени искове за несъстоятелност в началото на август

и трите в Софийски градски съд. Медийните компании с необслужвани кредити са основните групи на вестникарския пазар извън медийната група на Делян Пеевски. Това са „Про нюз България“ АД (издател на вестниците „Труд“ и „24 часа“), „Обединени свободни медии“ АД (издател на „Преса и „Тема“) и „ГМ Прес“ АД (съсобственик в „Стандарт прес“, „Шоу“ и „Блиц“ и издател на вестниците „Марица“ и „Струма“). Кредитите са основно от периода 2011-2012 г. И трите фирми-заемодатели са в списъка на най-големите длъжници на КТБ към края на 2013, публикуван от „Капитал“.

Най-много необслужвани кредити – за общо 6,545 млн. евро плюс лихви от 378 хил. евро – има издателят на 24 часа и Труд „Про нюз“ АД.

Кредитите са отпуснати през 2011-2012 г. от „Сайга консулт“ ЕООД, собственост на Иво Георгиев Манчев, който присъства в управлението и на други фирми регистрирани в бизнес сградата на бул. „Цар Борис III“ 159, където са „Бромак“, TV7 и множество свързани фирми с КТБ. Единият от договорите на стойност 3 млн. евро е оформен като договор за ексклузивитет при продажба на недвижим имот. Нотариалните покани за изпълнение на договорите са предадени на 3 юни 2014 г. на Димитър Димитров –  адвокат на Венелина Гочева, след неуспешни посещения на адреса на управление и в дома й.

Източник: Протестна мрежа    
Print Friendly
FacebookСподели