Кога за последно си изследвахте холестерола, питат лекари

| Източник: news.bg

Ванина Недкова
 

Българинът не е от хората, които следят за здравословното си състояние. Това установиха за пореден път на пресконференция от Федерация „Български пациентски форум“, които днес обаче обръщат поглед към заболяването фамилна хиперхолестеролемия.

Колко от вас през последните шест месеца са си правили изследвания за нивото на холестерол“, попитаха лекарите. Те са се заели именно с това заболяване заради данните, че всеки един на 300 души в Европа е негов носител, а 90 на сто от тях не го знаят.

От федерацията са направили в продължение на една седмица т.нар. скрининг на болестта, като на изнесена шатра пред Националния дворец на културата в столицата са спирали гражданите и са обяснявали какво точно представлява фамилната хиперхолестеролемия.

Около 100 столичани от запитаните 1018 са били насочени директно към кардиолозите, което е предизвикало притеснението на „Български пациентски форум“ и те искат хората да заговорят повече за тази болест.

„Нивото на холестерол в кръвта има пряка връзка с възможността за проблеми с кръвоносните съдове на сърцето„, отбеляза доц. Васил Велчев от болница „Св. Анна“.

Той обясни, че фамилната хиперхолестериомия се предава най-вече по наследство в ранна възраст до 40 години, а симптомите почти отсъстват.

Един такъв сигнал обаче може да бъде появата на обриви от жълтеникави надигания във вътрешната страна на окото.

Print Friendly
FacebookСподели